Економіка

Фінансист Борис Приходько не прогнозує знецінення гривні після виборів

*Актуально

Експерт-фінансист і банкір із 20-річним досвідом роботи Борис Приходько, який свого часу працював першим заступником голови НБУ, не прогнозує знецінення гривні після завершення парламентських виборів. Про це він сказав в ексклюзивному коментарі Чеline.

За його словами, парламентські вибори можуть внести деякий дисонанс у фінансовий ринок країни.

«Я не сказав би, що буде значне коливання курсу. Влітку традиційно спостерігається низька ділова активність. Але сподіваюся, що всі політичні події, які відбуваються в нашій країні, не впливатимуть на курс національної валюти», – зазначив Борис Приходько.

За оцінками експерта, коли Національний банк України перейшов до політики валютного таргетування, тобто вільного ціноутворення, перед президентськими виборами українська гривня почала знецінюватися. Але після виборів вона повернулася до своїх звичайних значень.

«Я хочу сподіватися, що будь-які політичні ситуації припинять впливати на курс гривні. Він насамперед має відштовхуватися від економіки. Якщо економіка росте, то національна валюта зміцнюється, і навпаки. Наразі в нашій країні економіка не працює потужно. Але ми підтримуємо стабільний курс гривні за допомогою міжнародних інвесторів, їхніх фінансових вливань, довгострокової співпраці з ними», – пояснив Борис Приходько.

Також він дав кілька порад чернігівцям щодо збереження власних заощаджень. На його думку, найкраще вкладати гроші в банки. Адже банківська система залишається найбільш безпечним місцем, насамперед власники не наражаються на кримінальні ризики. До того ж, Фонд гарантування вкладів, за надзвичайних обставин, гарантує відшкодування вкладів до 200 тис. грн (ці обставини теж варто враховувати, вкладаючи кошти в банк).

«Я, звісно, підтримую таку тенденцію: якщо ти громадянин України, то тримай гроші у національній валюті. Але кожен громадянин вирішує особисто, залежно від своїх потреб», – вважає Борис Приходько. Водночас можна звернути увагу на дорогоцінні метали, але вони «волотильні» (мають достатню змінну вартість). Однак, на його переконання, краще надавати перевагу цінним паперам, що нині мають досить високу дохідність, конкурують із депозитами в банківській системі. «Підтримка держави через державні цінні папери мені більше до вподоби як форма зберігання грошей», – зазначив фінансист.

Ще статті по темі

Back to top button