Економіка

Повернути переплату з бюджетних рахунків можна протягом трьох років

Якщо платник податків сплатив кошти на бюджетні рахунки помилково чи надміру, то протягом трьох років від дня такої сплати він може скористатися правом на повернення цих коштів на свій рахунок або ж перерахувати їх у рахунок погашення грошових зобов’язань, що виникли за іншими податками.

Про це ЧEline повідомили в Головному управління ДФС у Чернігівській області.

Порядок такого повернення визначається статтею 43 Податкового кодексу України.

Щоб повернути чи перерахувати такі кошти, платник повинен звернутися до податкового органу із заявою, написаною в довільній формі. У цій заяві необхідно вказати суму та напрям повернення коштів (на поточний рахунок або ж в погашення грошових зобов’язань з інших платежів).

У разі наявності в платника податкового боргу повернення помилково та/або надміру сплачених сум проводиться лише після повного погашення такого боргу платником податків.

Варто зазначити, що у 2016 році з введенням системи електронного адміністрування ПДВ повертати надміру сплачені кошти з цього податку дозволяється лише на електронні рахунки, відкриті платниками Державною казначейською службою України.

Так, за заявами платників у 2015 році на рахунки було повернуто 39,7 млн грн помилково (надміру) сплачених коштів та 23,8 млн грн було перераховано в рахунок інших платежів. А за І півріччя 2016 року  8,5 млн грн було повернуто на рахунки платників, 3,2 млн грн – на електронні рахунки та 19,4 млн грн – у рахунок погашення грошових зобов’язань з інших платежів.

Ще статті по темі

Back to top button