ЕкономікаСуспільство

На Чернігівщині вирощують одну з найдревніших зернових культур

Фермерське господарство на Чернігівщині зібрало урожай амаранту сорту Харківський-1 на площі 29 га. Про це повідомляє AgroPortal.ua.

«Складний рік для всіх, зокрема й для амаранту. На Чернігівщині вдалося провести жнива тільки по мерзлій землі. Але амарант вистояв, дочекався. Затримка зі збиранням пов’язана з безперервними опадами. Перед збиранням амаранту треба мати вікно хоча б три дні з сонцем та вітерцем», — пояснює голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда.

За його словами, поле, де збирали амарант, строкате за агрофоном. На кращих ділянках комп’ютер комбайну показував понад 20 ц/га. В середньому зібрали 9 ц/га.

«Але фермер задоволений, бо вся технологія складалася з посіву, боронування зубовими боронами та збирання. На наступний рік будуть сіяти від 50 га на кращих полях», — зазначає Олександр Дуда.

Амарант (щириця) – рід трав’янистих однорічних рослин родини амарантові. Характеризується лікувальними і вітамінними властивостями.

У Середній Азії зілля йде на приготування борщів, юшок, окрошки. Листки використовують у консервуванні. Щирицю культивують у гірських районах Центральної Америки як борошняну та круп’яну рослину.

Ще статті по темі

Back to top button