Економіка

Неоплачувані відпустки, економія енергоносіїв і зміни в договорах: у Мені економлять бюджетні кошти

Війна негативно вплинула на всі сфери життя, зокрема й на економіку. Відповідно, темпи виробництв зменшилися, робочі місця скоротилися, а деякі бізнеси взагалі позакривалися або виїхали до більш безпечних регіонів. Тож бюджети громад на Чернігівщині не дорахувалися планових надходжень. Хоча ще до повномасштабної війни в багатьох громадах казали, що їхні бюджети – для виживання, а не для розвитку.

«На початку нинішнього року бюджет все одно був дефіцитний. У багатьох закладах передбачалися кошти на основні видатки, тобто захищені статті, десь на 10 місяців. То був розроблений план заходів із економії бюджетних коштів, передбачалися 27 заходів. Але у квітні ми переглянули ці заходи, а наше фінансове управління зробило аналіз ситуації щодо кожної установи. Тобто виконували заходи, які давали б економію для кожної установи. І не один мільйон гривень ми зекономили за рахунок комплексу заходів. Переглядали договори, працювали з суб’єктами господарювання, і кожна установа навіть переглянула використання енергоносіїв, запровадження більш енергоефективних заходів. Тобто різнопланові заходи застосовувалися і застосовуються», – у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Модні шопери з популярним принтом: у Чернігові жінки реалізовують проєкт «Допоможемо ЗСУ» (Фото)

Однією практик, що допомагає економити бюджетні кошти, стали неоплачувані відпустки, в які згодилися ходити керівники і працівники бюджетних закладів.

«Було таке, і практика триває. У березні недоотримали 65% надходжень до бюджету. Тому треба було вирівнювати ситуацію. Тож усі заклади освіти і комунальні установи погодилися на такі відпустки. На сьогодні керівництво міськради і керівники деяких відділів ходять у такі відпустки, залежно від наявності коштів у кошторисі. Нині кожен заклад уже сам регулює ситуацію», – повідомив Стальниченко.

За його словами, тривалість такої відпустки п’ять днів, а для вчителів – чотири.

«Під час нарад із усіма відділами і всіма начальниками ми розуміли: негативна тенденція з наповнюваністю бюджету зберігається. Тому діяти треба було негайно. Якби нічого не зробили, то через 2-3 місяці довелося б скорочувати штати працівників. То ми так людям і пояснювали: або нині робимо щось спільне, або готуємося до скорочень. Люди зрозуміли і підтримали ініціативу», – розповів секретар міської ради.

Він передбачає, що заходи з економії бюджетних коштів продовжуватимуть у громаді й надалі, бо наразі тенденція не дуже добра, знову може бути недонадходження до бюджету.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button