Економіка

Оплата праці вчителів 2017 року: як розрахувати правильно

Зміни в оплаті праці педагогічних працівників були дуже потрібні, бо інфляційні процеси вже давно нівелювали суми доходів, отримуваних ними за роботу.

Тож із 1 січня 2017 року змінився порядок нарахування їхньої заробітної плати.

Уряд, як і обіцяв, подбав про підвищення рівня оплати праці вчителів, видавши відповідні нормативні акти. Тож з’ясуймо, як тепер нараховуватимуть зарплату вчителям.

Оплата праці вчителів 2017 року збільшиться, але всім за однаковими правилами.

Керівники навчальних закладів із 1 січня 2017 року мають встановити у штатному розписі нові розміри посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати) для працівників закладу. Про які зміни в оплаті праці вчителів вони мають пам’ятати під час цього відповідального процесу?

Нові розміри посадових окладів — для всіх

Передусім вони мають опиратися на норми постанови КМУ «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 28.12.2016 № 1037 (далі — Постанова № 1037).

Зокрема, посадові оклади (тарифні ставки) працівників розраховуються на основі розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду ЄТС, установленого в розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Як відомо, із 1 січня 2017 року — це 1600 грн. Тож, з огляду на цю суму, встановлюються розміри посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних працівників залежно від кваліфікаційної категорії, посади, установленого тарифного розряду.

Підвищення посадових окладів на два тарифні розряди — в окремих випадках Наприкінці минулого року  в правовому полі, що регулює заробітну плату освітян, з’явилася постанова КМУ «Про внесення зміни у додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298» від 14.12.2016 № 974.

Згідно з цією постановою, з 01.01.2017 посадові оклади (ставки заробітної плати) педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів підвищено на два тарифні розряди. Утім, із 01.01.2017 поширюється таке підвищення на посадові оклади (ставок заробітної плати) за педагогічними посадами в тих навчальних закладах, що фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Тобто на педагогічних працівників, які працюють у загальноосвітніх навчальних закладах, шкільних відділеннях навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад», професійно-технічних навчальних закладах державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти, які зазначені у статті 1032 Бюджетного кодексу України (БК).

Отже, оплата праці вчителя в таких закладах має відчутно збільшитися, адже розраховуватимуть її за новою тарифною сіткою 2017 року. А ось для педагогічних працівників інших установ освіти — тих, які фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів, — розміри заробітної плати підвищаться лише з 1 вересня 2017 року. Хоча, можливий і інший варіант.

Органи місцевого самоврядування, які тепер теж мають право голосу в цьому питанні, можуть ухвалити власне рішення про підвищення тарифних розрядів педагогічних працівників закладів та установ освіти, що утримуються коштом місцевих бюджетів. Тобто оплата праці вчителів, які працюють у цих закладах, може зрости в будь-який період часу до 1 вересня 2017 року, але лише тоді, коли на це буде відповідна воля місцевих органів.

Доплата до мінімальної заробітної плати

Із перших днів 2017 року при оплаті праці вчителів діє ще одне нове правило.

За новим загальним правилом, якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, йому слід провести доплату до рівня мінімальної заробітної плати.

Тож тепер тим працівникам, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної, керівник навчального закладу має забезпечити диференціацію заробітної плати.

Для цього він може встановлювати доплати, надбавки, премії, проаналізувавши складність, відповідальність та умови роботи, кваліфікації працівника, результати роботи.

Наголосимо: усі перелічені виплати керівник навчального закладу може проводити лише в межах фонду заробітної плати, передбаченого в кошторисі закладу. Решта умов оплати праці вчителів не змінилися.

Тижневик «Головбух: Бюджет»

Ще статті по темі

Back to top button