НовиниСуспільство

Маловідомий факт про спалення жителів Кучинівки під час фашистської окупації

В Україні немає таких міст і сіл, що не постраждали б від фашистської окупації під час Другої світової війни. Щоправда, масштаби втрат у кожному населеному пункті різні, і про деякі з них, наприклад, як про Корюківську трагедію, де було по-звірячому закатовано й спалено 7 тисяч мирних жителів, стає відомо через роки.

На жаль, білих плям у нашій історії залишилось не так і мало. Одна з них стосується села Кучинівка, що у Сновському районі. Йдеться про трагедію, що сталася тут у 1943 році – спалення фашистськими окупантами майже двох десятків кучинівців, серед яких були жінки й діти.

Житель Кучинівки Володимир Омеляненко, який свого часу викладав історію в місцевій школі, а нині перебуває на заслуженому відпочинку, цей факт підтвердив.

«Сталося це 2 лютого 1943 року в урочищі Лазариха, в хліві Булденка Миколи Степановича. Мабуть, через непокору властям і незгоду з політикою, яку вони проводили. Тих, хто хотів втекти, розстрілювали», – розповів пан Володимир.

Цю інформацію чоловік дізнався від своїх батьків, а також дідів і бабусь, які жили в той час. До того ж, пан Володимир припускає, що в селі ще залишились старожили, які все пам’ятають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про бойову танкову гармату, німецьке відро та інші «цікавинки» Єлінського музею партизанської слави

За словами історика, нині на околиці села, в урочищі Лазариха, про ту сумну подію ніщо не нагадує. Володимир Омеляненко також розповів, що за роки окупації було розстріляно 45 жителів Кучинівки, спалено 68 будинків, а 164 людини вивезено на примусову працю до Німеччини.

«Зруйновані були всі колгоспи, яких тоді було п’ять. Худобу і врожай забрали окупанти», – зазначив чоловік.

Також він розказав, що в актовій залі сільської школи є куточок бойової слави, де зберігаються відомості про односельців, які воювали на фронтах і які загинули.

Аби отримати більше інформації про трагедію в Кучинівці, ми зателефонували до Сновського історичного музею. Натомість там відповіли, що про такий факт не знають, більше того, вперше чують. Аби прояснити ситуацію, музейні працівники звернулись до своїх колег, які раніше працювали в музеї, але й ті старожили підтвердити цікаву для нас інформацію не змогли.

«Навіть у зібраних нашими краєзнавцями спогадах очевидців про війну, яких зберігається в музеї багато, відомостей про спалення жителів Кучинівки немає. Ніхто ніде не зустрічав такого», – сказали працівники музею.

Водночас у музеї погодилися, що тема дійсно варта дослідження.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button