Суспільство (відео)

Під 20 тисяч гривень: медреформа значно підвищила зарплати лікарям (Відео)

Медична реформа на Чернігівщині йде семимильними кроками, порівняно з іншими регіонами. Про це на брифінгу розказав головний медик області. Зараз за підписанням декларацій із лікарями ми на п’ятому місці.

«По Чернігівській області 664 тисячі мешканців. Це становить 65,7%», — розповідає Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Це на 10% перевищує середній показник по Україні. Лідер із підписання декларацій – Корюківщина, 81%. Первинна ланка медицини відтепер матиме єдине джерело фінансування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медреформа: найбільше медики отримають за дітей і пенсіонерів

«У бюджеті 2019 року немає фінансування на первинну медичну допомогу. Все фінансування первинної ланки здійснюється через національну службу здоров’я», — говорить  Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

На тих, хто не підписав декларацію, заклади отримуватимуть менше грошей, але загалом кінцевих строків чи санкцій за відсутність медичного волевиявлення не передбачено. Однак є обмеження для лікарів, які перебрали пацієнтів понаднормово.

«Якщо зростатиме кількість підписаних декларацій, то капітаційні ставки зменшуватимуться», — зазначає Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Одним із головних досягнень реформи Петро Гармаш вважає нові зарплати, що мотивують відповідальніше ставитись до роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У деснянській амбулаторії розповіли про досвід впровадження «Поліклініки без черг»

«У лікарів максимально є до 18 тисяч гривень. Є і 15, є і 14 тисяч гривень», — говорить Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Але є й 6 – 7 тисяч. Заробітні плати відрізняються. Що стосується планів на наступний рік, то найголовніше – це реорганізація другого рівня медицини, а саме консультацій вузьких спеціалістів. Буде багато чого електронного.

«Електронна картка пацієнта, електронний лікарняний лист, електронний рецепт і електронне направлення на вторинний рівень. На консультацію до вузького спеціаліста», — відзначає Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Так, починаючи з другої половини наступного року, до вузького спеціаліста можна буде потрапити тільки за направленням терапевта. Це за умови, якщо хочете безкоштовно. За додаткову плату ці перепони можна буде оминути.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Если убьет по халатности полицейский-посадят,если врач -будет продолжать жить припеваючи…это факты нашей действительности.Деньги подавай -а ответственности и гарантии за проделанную работу никакой.

Back to top button