Чоловічий клуб

Американський герой України

Війна на Донбасі та російська агресія спричинили великий резонанс серед української діаспори за кордоном. Різними шляхами українські спільноти в різних частинах світу почали передавати як грошові кошти, так і необхідні для фронту речі.

Було і кілька десятків іноземців українського походження зі США, Канади, Європи, які приїхали зі зброю в руках відстоювати незалежність країни. Спершу як добровольці, інструктори, а згодом і як воїни ЗСУ.

Найбільш відомим із них став Марк (Маркіян) Паславський. Він народився на Манхеттені (Нью-Йорк, США) у 1959 році. Закінчив військову академії у Вест-Пойнті, служив в 75-му полку рейнджерів армії США. Капітан у відставці (1991) загинув у боях під Іловайськом у віці 55 років.

Для сім’ї Паславських, емігрантів з України, ця війна була своя. «Своя» в тому сенсі, що Марк-Маркіян доводився родичем відомому діячеві Організації Українських націоналістів (ОУН) Миколі Лебедю.

На початку 90-х – в середині 2000-х Паславський представляв у Києві інтереси інвестиційних банків і світових трейдерів AIOC, Bear Stearns і CSFB. А коли пішов з великого бізнесу, то заснував у Київській області успішне сільгосппідприємство. У квітні 2014 року він отримав українське громадянство.

Із початком війни на Донбасі Паславський добровольцем пішов на фронт із першим складом батальйону «Донбас». Зобов’язували історія сім’ї, родинні зв’язки і, знову ж таки, репутація. Але ні військова освіта, ні досвід військової служби не врятували його від загибелі.

19 серпня 2014 року Паславський загинув у боях під Іловайськом. «Вони ховалися в школі, потрапили в оточення, — розповідав пізніше про смерть Марка його товариш. — Стріляли по них з усіх боків. Марк отримав три кулі в спину. Перед смертю він сказав: «Я мріяв стати справжнім українцем. Сподіваюся, я ним став. Так боляче … І так не хочеться помирати!»

Похований 26 серпня 2014 року на Аскольдовій Могилі у Києві. 19 серпня 2015-го там на його честь було встановлено пам’ятний знак. На церемонії були присутні його рідні: матір, брат і сестри, колишні народні депутати Володимир Яворівський, Степан Хмара, Євген Нищук, побратими з батальйону «Донбас.

Паславського посмертно нагороджено найвищою нагородою «Пласту» Залізним хрестом як колишнього члена цієї організації. Нагороду вручили його матері.

У вересні 2015 року під час відвідин США Президент Порошенко вручив батькам Паславського орден Данила Галицького. Згідно з положенням, орденом Данила Галицького нагороджуються виключно громадяни України «за значний особистий внесок у розвиток України, за сумлінне і бездоганне служіння Українському народові» …

У серпні 2016-го у Львові відкрито реабілітаційний центр імені Маркіяна Паславського.

Ще статті по темі

Back to top button