Чоловічий клуб

«Комбат», але не «батяня»…

Найбільш сучасною зброєю українських танкістів є танкова керована ракета «Комбат» розробки Київського державного конструкторського бюро «Луч».

Основне призначення цієї ракети – ураження цілей, що знаходяться поза досяжністю звичайної гладкоствольної 125-міліметрової гармати, а також вертольотів. Можлива стрільба з танків, що рухаються зі швидкістю до 30 км/год., по нерухомій або рухомій зі швидкістю до 70 км/год. бронетехніці.

Запуск ракет відбувається з гладкоствольної гармати калібру 125 мм, що є основною зброєю таких танків, як Т-64БМ «Булат», Т-72 АГ/Б/С, Т-80УД, «Оплот-М» та 2А45М «Спрут-Б». Є модифікація калібру 100-мм, якою може озброюватися танк Т-55 та БМП-3.

Снаряд має кумулятивну тандемну бойову частину: лідируючий заряд призначений для того, щоб здійснити передчасне спрацьовування динамічного захисту, а також для знищення протикумулятивних екранів, мета основного заряду – пробити основну броню і знищити техніку противника. Максимальна дальність стрільби – 5 кілометрів, яку «Комбат» долає за 17,5 секунд, загальна вага снаряда – 33 кілограми.

Управління ПТУР – напівавтоматичне за лазерним променем. Дуже важливо, що під час польоту ракети лазером опромінюється не ціль, а саме ракета (лазерний промінь світить у «хвіст» ракети і веде її до цілі). Цей спосіб підсвічування кардинально відрізняється тим, що противник практично не має шансів поставити перешкоду ПТУР. Постріли «Комбата» укладаються в конвеєр механізму заряджання в будь-якому поєднанні з іншими снарядами.

Наприкінці 1990-х років серійний випуск ракет «Комбат» був налагоджений на потужностях акціонерної холдингової компанії «Артем». Обмежена партія надійшла у війська в 1999 році, офіційно прийнята на озброєння ЗСУ у 2006 році.

Уперше за кордоном ракета «Комбат» була представлена на Міжнародному авіаційно-космічному салоні МАКС-2007. ПТУР мав обмежений експортний успіх – щонайменше 400 ракет було поставлено до Грузії, велика партія пішла в Пакистан.

Кількість вироблених ракет для потреб національних Збройних сил невідома. Як мінімум 50 ракет було закуплено до кінця 2007 року, в 2008 році було виділено 13 млн доларів на закупівлю партії ракет.

Виробництво відновлене з початком війни на Донбасі. Тільки в 2015 році в війська поставлено 380 ракет, закупівлі тривають і далі. На фронті цієї дуже потужної та цінної зброї на сьогодні немає – її (як і багато іншого) «притримують» на випадок «великої війни».

Про використання у бойових діях конкретних даних немає, але є неофіційні відомості, що кілька ракет було використано екіпажами «Булатів» 1-ї окремої танкової бригади під час літньої кампанії 2014 року.

Тактико-технічні характеристики:

— Стартова вага ракети – 33 кг;

— Дальність польоту – 5000 м;

— Час польоту до цілі – 17,5 с;

— Тип бойової частини – кумулятивна тандемна;

— Бронепробивальність – 950 мм;

— Середня швидкість польоту – 315 м / с;

— Система наведення – напівактивна лазерна.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button