Чоловічий клуб

$100 за АК-47. Купити озброєння на чорному ринку України так само легко, як придбати наркотики

Видання DW оприлюднило своє розслідування на тему — наскільки легко придбати нелегальну зброю в Україні?

Нагадаємо, що на початку червня СБУ затримала громадянина Франції, який намагався переправити через український кордон в Європу нелегально придбану зброю. Тоді, за даними СБУ, злочинцю вдалося придбати в Україні п’ять автоматів Калашникова, два протитанкові гранатомети та 125 кілограмів тротилу.

За попередньою інформацією, арсенал призначався злочинним терористичним угрупованням, які причетні до організації терактів під час  проведення Чемпіонату Європи з футболу «Євро-2016». І тут постає питання – ринок чорного ринку зброї,  з початком військового протистояння на Донбасі сягнув, розвивається і дуже стрімко.  нових масштабів. Раніше, ця проблема здебільшого розглядалася як внутрішньо українська, тепер може становити небезпеку і для інших країн.

Голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін впевнений – «купити озброєння на чорному ринку можна так само легко, як придбати наркотики чи домовитися із проституткою. Для недосвідчених це може скласти певні труднощі, але за бажання таке придбання не становитиме проблем. Тут зброї — як гуталіну на гуталіновій фабриці«, — іронізує Учайкін.

зброяЯкщо ж говорити більш предметно, то тут експерт посилається на швейцарське дослідження компанії Small Arms Survey, яке проводилося під егідою ООН. Воно вивчає ситуацію із стрілецькою зброєю та пов’язаними із нею злочинами у більшості країн світу. Найсвіжіші дані стосуються 2007 року — тоді на руках в українців, згідно з результатами дослідження, було близько 3,1 мільйонів одиниць нелегальної зброї. За підрахунками Української асоціації власників зброї, з тих пір ця цифра збільшилася щонайменше до 4,5-5 мільйонів. Арсенал, вилучений у затриманого француза, добре віддзеркалює палітру озброєнь, які наразі є в активному обігу на чорному ринку в Україні. Гранатомети і вибухівка, каже Учайкін, зараз не є дефіцитним товаром.

Головною причиною такого стрибка, на думку експерта, є конфлікт на Донбасі, що зробив зброю доступною не лише для безпосередньо причетних до нього, але й тих, хто хоче заробити на перепродажі озброєння в регіонах, які не зачепили бойові дії. Сприяє зростанню чорного ринку і безлад у Міністерстві оборони України, яке, за словами Учайкіна, досі не провело повноцінного обліку усієї зброї, яка дісталась йому в спадщину від Радянського Союзу.

В українському МВС також вказують на війну як головну причину швидкого росту чорного ринку озброєнь. Ще минулого року там відзначили, що після початку конфлікту 70 відсотків зброї, яка вилучається правоохоронцями з незаконного обігу, походить з Донбасу. Підрахувати точну кількість зброї в МВС не беруться, але про насиченість ринку, на думку заступника начальника Департаменту карного розшуку МВС України Сергія Редька, свідчило різке падіння цін на нелегальні «стволи». До початку військового протистояння на Сході України автомат Калашникова можна було придбати за три тисячі доларів США. Після її початку — за одну тисячу. А в самій зоні конфлікту ціна автомату і взагалі падає до мізерної суми у 100 доларів.

Втім, якщо в Україні зростання ринку нелегальної зброї ще минулого року почала призводити до погіршення криміногенної ситуації, переправити до Європи її не так легко. Француз, що так легко зміг придбати арсенал, пізніше вилучений СБУ, згідно зі словами правоохоронців, так і не знайшов охочих переправити свої покупки через кордон. А спроба зробити це власноруч, очевидно, завершилася фіаско.

Зброя 3За словами експерта Празького інституту безпекових досліджень Петра Поймана, переправляти зброю через західний український кордон після зміни влади у Києві стало важче, ніж до Майдану. Втім, якщо перетнути кордон Шенгену, то пересувати зброю всередині Євросоюзу стає набагато легше — через відсутність постійного контролю на внутрішньо європейських кордонах. Та й ступінь захищеності на різних ділянках кордону між Україною та ЄС, за його словами, різниться.

Якщо польській кордон є відносно захищеним, то ділянки на межі із Словаччиною та Угорщиною вже давно відомі тим, що добре знайомі контрабандистам, каже Пойман. Вони переправляють зброю тими самими маршрутами, що і цигарки, алкоголь та наркотики, використовуючи для цього всі можливі засоби, включно із підземними тунелями. «Втім, не варто думати, що це проблема лише Європи. Так само, як і на Захід, потік нелегальної зброї із України йде на Схід, зокрема і в Росію», — додає Пойман.

Ще статті по темі

Back to top button