Чоловічий клуб

Козак-001 — новий бронеавтомобіль Національної Гвардії України

Катастрофічний стан парку бронеавтомобілів українських силових структур на початок протистояння на Донбасі призвів до появи цілої лінійки бронемашин колісної формули 4 х 4 від вітчизняних виробників.

Однією з таких машин став броньований автомобіль «Козак-001» від «НВО «Практика», який наказом Міністра внутрішніх справ України № 718 від 27 липня 2016 року було прийнято на озброєння Національної гвардії.

Бронеавтомобіль «Козак-001» призначений для транспортування особового складу підрозділів Нацгвардії і їхньої вогневої підтримки в бою, а також для виконання завдань, покладених на підрозділи в ході проведення антитерористичних операцій, протидії груповим порушенням громадського порядку, проведення спеціальних операцій для ліквідації масових заворушень, пошуку й затримання озброєних правопорушників.

Машина у січні-лютому 2016 року пройшла державні випробування на полігонах Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України в м. Чернігові, навчального центру Національної гвардії України в с. Старе Київської області та на базі ПрАТ «НВО «Практика».

За їх результатами у 2015 році було замовлено п’ять автомобілів. Ці автомобілі пішли в зону АТО, виконуючи в тому числі й бойові завдання. Тільки після цього було замовлено ще 17 машин, які знаходяться на озброєнні Національної Гвардії. В умовах війни це нормальна практика, коли машина пішла до війська ще до офіційного прийняття на озброєння.

Броньовик виконано на шасі комерційної вантажівки Iveco.

Повна бойова маса машини — 15 тонн, місткість — десять чоловік.

Довжина «Козак-001» становить 7160 мм, ширина — 2500 мм, висота по даху корпусу — 2700 мм (по башті — 3200 мм).

Ще статті по темі

Back to top button