Чоловічий клуб

Перший із скорбного списку

Втрати Чернігівської області за час війни на Донбасі – одні з найбільших по Україні. А за злою іронією долі першим загинув один із наймолодших – 22-річний Дмитро Куриленко з Ріпок.

kurilenko-02

Він народився 12 березня 1992 року у смт Ріпки. У 2008 році закінчив Ріпкинську загальноосвітню школу № 2. У шкільні роки займався спортом, брав участь у художній самодіяльності, захоплювався риболовлею. Як згадують однокласники, Дмитро був життєрадісною молодою людиною, з гарним почуттям гумору, вмінням товаришувати.

У 2011 року закінчив Замглайське аграрне професійно-технічне училище за спеціальністю «тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», а через два роки – Ніжинський агротехнічний інститут, здобувши спеціальність «технік-електрик».

Після строкової служби зостався в Збройних силах України на контракт у 95-й окремій аеромобільній бригаді.

Із появою на Донбасі російських найманців, які захопили міста Слов’янськ і Краматорськ, аеромобільні частини були висунуті на передову. У квітні 2014 року були облаштовані кілька базових таборів. Так, 95-та бригада розташувалась у селі Кутузівка Добропільського району Донецької області.

Завданням молодого контрактника, який служив у складі інженерно-саперної роти, була щоденна перевірка околиць бази на предмет виявлення вибухонебезпечних предметів і перевірка власного мінного поля. У той час по всьому Донбасу діяли групи диверсантів та й місцеві жителі дуже часто нападали з метою захоплення зброї.

28 квітня вранці з молодшим сержантом Максимом Римбалюком вони робили черговий огляд інженерних загороджень периметру та підірвалися на міні. Хоча терміново було визвано гелікоптер, але дорогою до військово-медичного клінічного центру в Харкові серце юнака завмерло навічно.

kurilenko-01

Дмитро був похований 2 травня 2014 року у смт Ріпки Чернігівської області, де проживає його мати, Світлана Михайлівна.

19 липня 2014 року він посмертно був нагороджений орденом «За мужність ІІІ ступеня».

У пам’ять про Дмитра Куриленка в червні 2014 року на будівлі Ріпкинської загальноосвітньої школи № 2 встановлена меморіальна дошка, також його ім’ям названа одна з вулиць районного центру.

Ще статті по темі

Back to top button