Чоловічий клуб

Польський Łoś на Чернігівщині

9 грудня 2016 року секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов був присутній на демонстрації пропонованої Збройним силам України безпілотної авіаційної та наземної техніки на полігоні Гончарівське на Чернігівщині.

Крім уже відомих зразків, у ході цієї демонстрації був вперше показаний новий дводвигуновий розвідувально-ударний безпілотний літальний апарат «Łoś» («Лось») польської приватної компанії WB Electronics S.A.

Це не перший випадок співпраці з цією компанією. Раніше Збройні сили України вже придбали малі розвідувальні БПЛА «Fly Eye» й ударні «Warmate», які за ліцензією виробляються на потужностях ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів». БПЛА «Fly Eye» з березня 2015 року використовуються в ході бойових дій на Донбасі.

БПЛА «Łoś» був уперше продемонстрований WB Electronics на польській оборонній виставці MSPO-2015 в Кельце в вересні 2015 року. Апарат «Łoś» має вагу 85 кг (порожній), масу корисного навантаження до 55 кг, довжину 3,1 м і розмах крила 6,4 м. Старт здійснюється з легкої пневматичної катапульти. Апарат має два поршневі двигуни, причому в разі відмови одного з них БПЛА може самостійно повернутися до місця запуску на одному двигуні. Радіус дії «Łoś» становить 180 км, тривалість польоту до 18 годин.

БПЛА «Łoś» оснащений висувним блоком оптоелектронної розвідки, а також здатний нести підвісне озброєння, наприклад, мініатюрні самонавідні бомби «Стінг» розробки польської компанії «Flytronic» та 5-кілограмові керовані бомби LARUS (довжина 700 мм, калібр 80 мм, дальність польоту до 850 м при скиданні з висоти 3000 м) розробки варшавського Військового інституту техніки й озброєння. Система наведення в обох випадках електрооптична. На MSPO-2015 було оголошено, що бомби «Стінг» уже пройшли випробування скиданням.

Щодо ударних комплексів О. Турчинов заявив на полігоні у Гончарівському, що «саме такі комплекси чекають на передовій наші військові», додавши, що після незначних доробок уже навесні «ми плануємо провести випробування цих ударних безпілотних комплексів у бойових умовах».

Важливо, що разом із виробництвом ударних БПЛА розпочато виробництво спеціальних боєприпасів осколково-фугасної, кумулятивної та термобаричної дії разом із засобами наведення, які будуть використовуватися цими комплексами при виконанні бойових завдань.

Ще статті по темі

Back to top button