Чоловічий клуб

Російські броньовики для гібридної армії

Практично всі два роки війни на Донбасі Росія безсоромно використовує на території Донбасу різноманітні зразки озброєння власного виробництва. Це дуже багато зразків – починаючи від стрілецької зброї та закінчуючи засобами радіоелектронної боротьби. Сьогодні хотілося б ознайомити читачів із легкою бронетехнікою російського виробництва, що використовувалася під час бойових дій на Донбасі.

У грудні 2014 року в інтернеті з’явився ролик із навчань так званої армії ЛНР, де добре було видно до десятка машин БПМ-97 – КамАЗ-43269 «Постріл». Розроблений наприкінці 1990-х бронеавтомобіль повинен був стати основним транспортним засобом прикордонників. Однак після випуску 160 машин БПМ-97 їх виробництво було припинено через доволі серйозні дефекти: обрив кардана, поломка ресор, тріщини в бронелистах.

Апарати, які залишилися не при справах, роздали по антитерористичним підрозділам – так вони опинилися в підрозділах антитерору всіх дивізій РВСП, у регіональних спецпідрозділах Федеральної служби виконання покарань Росії. З початком війни на Донбасі цей «неліквід» вирішили відправити бойовикам. Броньовані машини використовувались достатньо масово – так, щонайменше два були знищені нашими бійцями. Цікаво, що нині «Постріли» доволі регулярно з`являються на фото та відео з іншої «гарячої точки» – Сирії.

Така ж доля і в іншої машини – ГАЗ-3937 «Водник». Попри доволі достойні характеристики, в військах машина не прижилася, і в останні роки масово вилучалася з стройових частин. Станом на кінець 2013 – початок 2014 році декілька одиниць «Водників» усе ще залишалися на озброєнні Псковської бригади спецназу. Саме зі складів зберігання машина і потрапила в «ЛНР». Масово «Водники» засвітилися 10 січня 2015 року під час роззброєння козаків із підрозділу «Одеса» в Краснодоні (Луганська область).

Відзначився на Донбасі ще один бронеавтомобіль російського виробництва – ГАЗ-2330 «Тигр». Взимку-навесні 2014 року ця машина вже встигла публічно засвітитися під час анексії Криму. В ході боїв під Іловайськом відзначали не тільки армійські варіанти машин «Тигр», а й машини радіорозвідки, виявлення джерел радіовипромінювання та постановки радіоперешкод радіоелектронним засобам, що використовують комплекс «Леєр-2».

Це лише невелика частина озброєння, що поставляється з РФ в Україну. Причому кількість чітких і однозначних фото- і відеоматеріалів російського озброєння на Донбасі просто зашкалює. Після всього цього заяви російських представників влади, що «нас там немає», звучать щонайменше цинічно.

Ще статті по темі

Back to top button