Чоловічий клуб

Українські засоби радіоелектронної боротьби

У сучасній війні придушення засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ) комп’ютерної техніки, систем наведення високоточної зброї на полі бою є одним з основних елементів.

Після розпаду СРСР Україна отримала великий потенціал для розробки засобів РЕБ. Причому, попри те, що військова промисловість країни цілеспрямовано руйнувалася протягом багатьох років, у нас залишилися непогані розробки і технології, які за правильного вектору розвитку й інвестицій можуть дати потужні сили РЕБ, здатні протистояти будь-якому агресорові.

Усі пам’ятають українські станції радіотехнічної розвідки «Кольчуга-М», що випускалися на донецькому заводі «Топаз», який зараз знаходиться під контролем бойовиків. Однак не так давно в «Укроборонпромі» заявили, що всі технології збережені, і в 2016 році почнеться виробництво модернізованих комплексів із поліпшеними характеристиками.

Війна з російськими агресорами змусила різко збільшити кількість вироблених і модернізованих засобів РЕБ. З’явилися й нові зразки. Так, у 2014 році на виставці озброєння в місті Кельц (Польща) українська компанія «Укрспецтехніка» представила нову розробку – мобільний комплекс наземної розвідки РЕБ «Джеб».

Комплекс призначений для виявлення, класифікації та ідентифікації наземних рухомих цілей, а так само низькошвидкісних низьколітаючих повітряних цілей; проведення радіомоніторингу, радіоперехоплення, цілевказівки на дальностях до 12 км за допомогою РЛС міліметрового діапазону.

Також в Україні випускалися і продовжують випускатися такі системи РЕБ:

* Комплекс оптико-електронної протидії «Каштан-3» (призначений для захисту наземних об’єктів від високоточної зброї з лазерним наведенням – ракет, авіабомб із напівактивними лазерними головками самонаведення);

* Апаратура придушення супутникових навігаційних систем «Купол» (система призначена для створення перешкод за частотою навігаційній апаратурі споживачів систем GPS / GLONASS);

* Система радіоелектронного захисту літальних апаратів «Омут» (призначена для придушення радіолокаційних систем зенітно-ракетних комплексів, винищувачів, а також активних і напівактивних головок самонаведення ракет класу «повітря – повітря»);

* Система придушення радіоліній управління «Гарант» (призначена для радіопридушення різних радіотехнічних засобів – як стаціонарних, так мобільних і переносних радіостанцій);

* Комплекс радіопридушення ліній управління авіацією «Лиман»;

* Комплекс перешкод засобам радіозв’язку (РЕБ) «Мандат-Б1Е».

Тобто, як бачимо, потенціал наших засобів РЕБ солідний. Головне – його розвивати і грамотно використовувати в бойових діях.

Ще статті по темі

Back to top button