Чоловічий клуб

«Український родич» ізраїльського Tavor

Останнім часом на фотографіях бійців Національної Гвардії дедалі частіше можна бачити новенький автомат незвичної для нас схеми «булл-пап» (bullpup; магазин розташований позаду рукоятки управління вогнем). Це вироблена за ліцензією на підприємстві МВС «ФОРТ» під індексом «ФОРТ-21» ізраїльська штурмова гвинтівка «ТАВОР-21».

За словами представників підприємства, з Ізраїлю поставляються тільки стволи, решта деталей – вітчизняного виробництва.

Нинішнє сімейство стрілецької зброї Tavor TAR-21, прототипами якого є двохсота серія штурмових гвинтівок «ФОРТ», складається з кількох зразків, побудованих на основі однієї загальної базової конструкції, і містить: стандартну штурмову гвинтівку (за нашою класифікацією – автомат) TAR- 21 (ФОРТ-221) зі стволом 460 мм, укорочений автомат TAR C21 «Commando» (ФОРТ-223) зі стволом завдовжки 360 мм, субкомпактний автомат (фактично – пістолет-кулемет калібру 5.56мм) TAR M21 «Micro-Tavor» зі стволом всього 330 мм та снайперську гвинтівку з оптичним прицілом і сошками STAR-21 «Sniper Tavor» (ФОРТ-222).

Варіант Micro-Tavor також може перероблятися під пістолетний патрон 9х19мм шляхом заміни ствола, затворної групи та установки спеціального адаптера в приймач для магазинів (ФОРТ-224).

Крім України, яка розгорнула ліцензійне виробництво «Тавор» на своїх виробничих потужностях, Ізраїль постачає ці гвинтівки на озброєння сил спеціального призначення армій Індії та Грузії.

ТАR-21 «доволі молода» автоматична гвинтівка калібру 5.56 мм НАТО, розроблена на початку 1990-х фірмою «Ізраїльська Військова Промисловість» (ІМІ — ТААС).

Обрана схема дає змогу зменшити загальну довжину зброї при збереженні довгого ствола. «Прямолінійна» конструкція (ствол знаходиться на одному рівні з прикладом) забезпечує високу точність стрільби. З іншого боку, вікно екстракції гільзи знаходиться занадто близько до обличчя стрільця, що унеможливлює поперемінну стрільбу з правого або лівого плеча – ситуація, що часто спостерігається в міських боях на коротких дистанціях.

Крім того, стрілки, звичні до автомата Калашникова, де магазин розташований перед рукояткою управління вогнем, часто зазнають труднощів при зміні магазину. Крім того, як і у всіх «булл-папів», у нього проблема з втратою магазину під час швидкого переміщення в умовах вогневого контакту при випадковому натисканні важеля-засувки елементами спорядження.

Магазин може і не випасти, але подати патрон в патронник вже не зможе, через що треба постійно перевіряти, чи на місці він. Утім, це питання практики.

Корпус «Тавор» був спроектований і виготовлений із високоміцних полімерів у поєднанні з легкими сплавами (алюміній і т.п.). Ударостійкий корпус у необхідних місцях посилено сталевими вставками.

Викидач і відбивач закріплені на затворі, і для автоматів передбачені два взаємозамінні варіанти затворів, що забезпечують викид стріляних гільз на праву або на ліву сторону зброї, для чого в корпусі зброї зроблені два вікна для викиду стріляних гільз. Первинне розбирання легко проводиться в польових умовах без використання інструментів.

На сьогодні про масове використання доволі дорогої зброї (собівартість виробництва в Ізраїлі близько 1000 $) не йдеться. Тим паче, для армії за наявності мільйонів законсервованих на складах автоматах Калашникова. Швидше за все, вінницький «ізраїльтянин» поставлятиметься в спецпідрозділи невеликими партіями і не набуде широкого поширення.

Ще статті по темі

Back to top button