Надзвичайні події

Перша жертва зимової рибалки: пошуки тривають

Морозяний кінець листопада змінила груднева відлига з опадами та плюсовою температурою повітря вдень. Щоправда, чимало любителів зимової рибалки на прогнози небесної канцелярії не зважають і виходять на лід. На жаль, інколи за таку безпечність доводиться дорого розплачуватися, буває, що власним життям.

Учора, 5 грудня, стався трагічний випадок, коли рибалка провалився під лід. За словами фахівця відділу агітаційно-пропагандистської роботи  Управління ДСНС України в Чернігівській області Ірини Корінь, біда трапилася із чоловіком 1953 року народження, який, попри тонкий лід, рибалив на Десні поблизу села Новоселівка.

«До пошуків залучались дві одиниці техніки та 4 чоловіки особового складу. На жаль, учора вони не дали результату. Тож сьогодні зранку пошуки відновили», – сказала вона.

Рятувальники переконані, що трагедії не сталося б, якби чоловік не знехтував правилами безпеки та залишився вдома.

Ірина Корінь зазначила, що з року в рік її колегам доводиться рятувати життя багатьом любителям зимової риболовлі.

«Люди чомусь вважають, що з ними нічого поганого не відбудеться. І, попри мінливу погоду, все одно виходять на лід порибалити. На жаль, практика показує, що не все завжди закінчується благополучно. Особливо ситуація небезпечна нині, коли настала відлига і температура за вікном постійно змінюється. Тож наразі рятувальники взагалі не радять виходити на лід. Вчорашній сумний приклад показує, що це дуже небезпечно», – зауважила жінка.

Назвичайники попереджають і застерігають, щоб зберегти своє здоров’я і життя, варто пам’ятати деякі правила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський рибоохоронний патруль поспілкувався з рибалками щодо зимувальних ям

«Рибалити можна, коли встановиться морозна погода і лід буде товстим – не менше 7 сантиметрів. Водночас також треба дотримуватися певних правил. Рибалки мають розташовуватись на безпечній відстані одне від одного. Обов’язково з собою треба брати міцну мотузку, бажано завдовжки 15-20 метрів із петлею на одному кінці, а також засоби зв’язку та гарячі напої для зігрівання.

Рятувальники наголошують, що в стані алкогольного сп’яніння виходити на лід категорично заборонено, бо відчуття небезпеки в людини притупляється, тож може статися трагедія. Також забороняється скупчуватися на льоду великими групами в одному місці.

Тому, аби не втратити здоров’я і життя, варто дотримуватися цих основних і дуже простих заходів безпеки», – радять фахівці відділу агітаційно-пропагандистської роботи.

До речі, більше місяця тому, 31 жовтня, в Ріпкинському районі поблизу с. Неданчичі на Дніпрі також потонув рибалка. Його тіло досі не знайшли.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Риболовля на Десні поблизу села Новоселівка заборонена, так як визначений участок є зимовальною ямою ( від гирла р. Замглай вниз за течією 9 км до озера Полковниця). Перед тим як виходити на лід рибалити, треба знати про дозволені місця і хоч трохи про товщину льоду…..

Back to top button