Перші вибори голів об’єднаних громад на Чернігівщині

У громадах Чернігівщини хочуть створити «народні будинки»

В об’єднаних територіальних громадах, зокрема і на Чернігівщині, має бути єдиний освітньо-культурно-спортивний простір.

Про це сьогодні, 15 листопада, наголосив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

За його словами, 65 % шкіл розташовані саме в сільській місцевості. У них навчається 32 % учнів і працюють 45 % вчителів. Витрати на одного учня в селі становлять від 20 до 60 тисяч гривень на рік.

«Водночас якість освіти у сільській місцевості в більшості випадків не дає можливості сільським дітям бути успішними та конкурентоспроможними в майбутньому. Маємо запровадити комплексний підхід у створенні освітнього простору у громадах. Це спосіб забезпечити в сільській місцевості якісні послуги», — наголосив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що в 2016 році розпочато децентралізацію в освіті. З 1 вересня відкрилось 19 опорних шкіл в ОТГ у 12 областях.

«Але освіта без культурного простору, без наповнення змістом наших традицій є неповноцінною. Тому формат «Народного будинку» як культурного хабу, має бути вбудований в освітній простір та інфраструктуру громади. Це не лише бібліотека або місце зустрічі жителів, це можливість відродження й укорінення культурних цінностей, традицій громади.

Крім того, біля опорних шкіл ми бачимо розбудову й спортивного простору. Переконаний, що створення у громадах єдиного освітньо-культурно-спортивного простору — необхідна умова для того, щоб наші діти виросли патріотами, освіченими й конкурентоспроможними», — наголосив Геннадій Зубко.

Ще статті по темі

Back to top button