Пишайся рідним краєм

Оповитий легендами Собор Різдва Богородиці в Козельці (Фото)

Собор Різдва Богородиці в Козельці — національна пам’ятка архітектури XVIII століття.

Православний собор у смт Козелець (районний центр Чернігівської області) оповитий легендами, домислами, розповідями старожилів і сучасників, краєзнавців, дослідників архітектури.

Зокрема, за розповідями старожилів, у козелецькому соборі Різдва Богородиці (за іншим варіантом, у якійсь сільській церкві) цариця Єлизавета таємно вінчалася з колишнім пастухом із Лемешів Олексієм Розумом.

Таїнство вінчання здійснював священик Кирило Тарловський, якого називали «диким попом» – відома особа в Запорізькій Січі. Він був цікавим і загадковим чоловіком. Точно відомо, що родом він із Козельця.

Будівництво собору Різдва Богородиці в Козельці безпосередньо пов’язане з сім’єю Розумовських, адже він був збудований на замовлення графині Наталії Розумовської (Розумихи, матері Олексія та Кирила Розумовських) архітекторами Іваном Григоровичем-Барським та Андрієм Квасовим — на знак подяки Богові за щасливу долю синів замовниці.

Будувався собор аж 11 років (з 1752–1763рр.). Він дивує своєю красою і міцністю тисячі відвідувачів. Він зміг вистояти перед часом, пережив атаки і бомби Другої світової війни та зберіг свою витончену незрівнянну красу, досконалість форм. Хоча за часів Радянського Союзу на собор мало звертали увагу, і все ж його величчю захоплювалися сотні відвідувачів, туристів не тільки радянського простору, а й з-за кордону.

У різні часи милувалися собором Олександр Пушкін, Леонід Глібов, Анатолій Свидницький, Марко Кропивницький, Микола Лисенко, Микола Садовський, Володимир Самійленко, Павло Тичина, Олександр Довженко, Микола Щорс, Микола Кибальчич та інші відомі люди.

Відзначив красу собору Різдва Богородиці в своїй повісті «Княгиня» Т. Г. Шевченко. До речі, український геній свого часу двічі відвідав Козелець. Він писав, що кожен, хто був у Козельці , «неодмінно помилується величним храмом архітектури Расстреллієвськой, спорудженим Наталією Разумихою».

Ще статті по темі

Back to top button