Пишайся рідним краєм

Унікальна споруда: Тріумфальна брама в Новгороді-Сіверському (Фото)

Тріумфальна брама в Новгороді-Сіверському – унікальна меморіальна споруда стилю високого класицизму в Лівобережній Україні. Побудована в 1786 році на честь проїзду через місто імператриці Катерини II. На думку деяких дослідників, її створено за проектом архітектора Дж. Кваренгі.

У 1787 р. імператриця Катерина ІІ планувала здійснити подорож на південь України, зокрема мала відвідати Новгород-Сіверський.

Місцева інтелігенція активно готувалась до приїзду імператриці, в підготовці зустрічі брали участь як світські, так і духовні діячі: повітовий предводитель дворянства О. Лобисевич, губернатор О.Бібіков та інші видатні суспільно-релігійні діячі Новгорода-Сіверського.

Передбачалось, що на честь Катерини ІІ при в’їзді до Новгород-Сіверського буде збудовано дерев’яну Тріумфальну браму. Але грошей, пожертвуваних дворянством намісництва, вистачило на спорудження кам’яної брами – мурованої, з арковим перекриттям над широким проїздом. По боках, на тлі пілонів, – подвійні колони іонічного ордера.

У центрі в ліпному картуші було зображено герб Новгород-Сіверського. Між колонами вміщено герби 10 повітів Новгород-Сіверського намісництва.

22 січня 1787 року Катерина ІІ прибула до Новгород-Сіверського та в’їхала до міста через кам’яну браму.

Ця архітектурна пам’ятка і сьогодні прикрашає місто, нагадуючи про добу історичного розквіту Новгород-Сіверського.

Ще статті по темі

Back to top button