Політика

Депутати Чернігівської облради просять зберегти акцизний податок із тютюну в бюджетах громад

*Актуально

Зберегти акцизний податок із продажу тютюнових виробів у місцевих бюджетах громад. Відповідне звернення до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева подали депутати фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді. Як повідомив керівник фракції Сергій Баришовець, питання розглядатиметься на сесії облради 30 липня.

Згідно з документом, представники територіальних громад Чернігівської області занепокоєні однією з норм законопроєкту №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Вона, зокрема, позбавляє бюджети територіальних громад 5% акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів шляхом перенесення обов’язку сплати цього податку до держбюджету на виробників та імпортерів. Для бюджетів усіх територіальних громад України – це втрата 2,9 млрд грн доходів. Приміром, бюджет Остерської громади втратить 1,7 млн грн, а бюджет Носівської – майже 2 млн грн.

«Представники громад вбачають за доцільне залишити чинні норми законодавства, що ефективно працюють і стабільно наповнюють місцеві бюджети. Водночас прийняття таких ініціатив негативно вплине на реформу місцевого самоврядування та посилить негативні тенденції перерозподілу й вилучення низки ресурсів громад на вищий рівень, що в підсумку може звести нанівець усі докладені зусилля щодо децентралізації», – наголошується в тексті звернення.

За словами Сергій Баришовця, депутати переконані, що роздрібний акциз на тютюн варто залишити в бюджетах громад. «Адже місцева влада більше зацікавлена, ніж центральні органи виконавчої влади, контролювати сплату акцизу на тютюн і сприяти легальній роботі відповідних торговельних закладів. Місцевий акциз на сьогодні також є дієвим інструментом боротьби з тіньовою економікою та контрабандою», – зазначив він.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button