Політика

Фейк чи реалії: чи будуть дочасні парламентські вибори у 2018 році

Пам’ятаєте кумедний український мультик «Жив-був пес» і коронну фразу вовка «Шо, опять»? Саме ці слова яскраво підходять для аналізу ситуації, що розгортається нині у Верховній Раді. Вже вкотре українські політики на найвищому рівні заговорили про можливі позачергові парламентські вибори. Навіть дата судного дня «просочилася» – 19 серпня.

Назвати ці заяви сенсацією язик не повертається, адже подібних закидів за останні роки було кілька. Але й повністю ігнорувати ці балачки не варто, адже нині в українського «карткового будинку» є певні причини для реалізації такого сценарію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламентський «спам», депутати-прогульники і перевибори: аналітика від КВУ (Відео)

Як буде насправді – покаже час. Але що думають про можливі позачергові вибори самі депутати?

Олександр Кодола, народний депутат від фракції «Народний фронт»

«Тема дострокових виборів починає обговорюватися останні три роки перед початком нового політичного сезону. В цьому немає нічого нового. На мою думку, ймовірність виборів дуже низька. Рада збирається на пленарні засідання й ухвалює важливі закони, Кабмін працює й ухвалює рішення. Тобто підстав для оголошення дочасних виборів парламенту сьогодні немає.

На мою думку, сьогодні вимога передчасних виборів на руку тільки популістам і агентам впливу країни-агресора. Тому в ЗМІ й вкидаються чутки про плани щодо розпуску парламенту. Відомо, кому найбільш вигідна дестабілізація державної влади. Кремлю дуже вигідно отримати параліч роботи Верховної Ради, призначити вибори – і зірвати їх на тлі загострення бойових дій. Тому замість того, аби перейматися виборами, депутатам необхідно зайнятися своєю безпосередньою роботою в сесійній залі парламенту. А її, повірте, дуже багато», – зазначає в коментарі для ЧЕline Олександр Кодола.

Не вірить у перевибори й Анна Романова – народний депутат від фракції «Самопоміч».

«Я вже з 2014 року відповідаю на подібні запитання. Від самого початку цього скликання постійно питають про перевибори. Якщо раніше я в цьому вбачала логіку, то зараз ні», – зазначає Анна Романова.

Утім, не всі думають так. Народний депутат із «Радикальної партії Олега Ляшка» Василь Амельченко зазначив ЧЕline, що перевибори дійсно будуть, але конкретики не розповів.

Не бачить підстав для перевиборів і народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Валерій Давиденко.

«Парламент працює, закони приймаються. Верховна Рада працює ефективно. Підстав для дочасних виборів я не бачу. Звичайно, допускаю різні сценарії. І «Блок Петра Порошенка «Солідарність» і я особисто готові до виборів, але повторюю – підстав для цього не бачу».

Неоднозначна в цьому випадку позиція народного депутата від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Сергія Березенка. Видання «РБК-Україна» повідомляє, що нардеп підтвердив про готовність пропрезидентської партії до перевиборів, але, мовляв, краще, щоб все ж таки відбулися вибори чергові.

Сайт «Еspreso» повідомляє про те, що Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман учора також заявив про намір брати участь у найближчих виборах до Верховної Ради. Щоправда, не уточнюється, про які вибори йдеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевибори, політичний дим і забаганки Трампа: чернігівці – про дострокові перегони

Політолог Олександр Радчук не відкидає можливості дочасних виборів. На його думку, це можливо через низку причин.

«Втрата значної частини рейтингу зменшує шанси Петра Порошенка обратися на другий президентський термін наступного року. Проблема в тому, що нарощувати його поки що не вдається: реформи здійснюються занадто мляво, перемог дедалі менше, а скандалів – більше, до того ж над президентським рейтингом застиг дамоклів меч вирішення конфлікту на Донбасі. У контексті цих проблем щоразу частіше постає питання не лише про можливість повторного переобрання на другий термін, але й електоральні шанси його політичної сили. Не дивно, що нині в пропрезидентській команді з’явилися прихильники проведення дострокових парламентських виборів уже в 2018 році», – зазначає політолог.

Президент України Петро Порошенко під час своєї прес-конференції також неоднозначно говорив про можливі перевибори. Принаймні – Гарант стовідсотково не заперечив можливого сценарію.

«Я задоволений темпами співпраці уряду, Президента і коаліції. Вірю в ефективність парламенту. В цих умовах не вбачаю необхідності перевиборів. Не веду жодних розмов про це. Але якщо парламент замість роботи буде займатися виборами, то вони до цього прийдуть», – зазначив Петро Порошенко.

Утім, навіть якщо про дочасні вибори думають усерйоз, то для цього потрібна дуже хитра «спецоперація». Розпустити парламент може Президент. Є кілька причин, через які можливий такий сценарій. Але в нинішніх реаліях найімовірніший – це оголошення про недовіру уряду. А потім вже все розкручується. Але це все балачки, час покаже, як буде насправді.

Павло Солодовник

Ще статті по темі

Один коментар

  1. только идиоты в перевыборы верят и только идиоты перевыборов хотят )))

Back to top button