Політика

Громадський активіст оскаржуватиме в суді проведення сесій Чернігівської міської ради в режимі онлайн

Уперше онлайн – 36-та (позачергова) сесія Чернігівської міськради відбулася у форматі ZOOM-конференції, під час якої деякі депутати долучалися до голосування в форматі онлайн, а решта – в малому залі міськради голосувала фізично, перебуваючи на зв’язку зі своїми колегами.

Водночас особливість і в тому, що до сесійного засідання не допустили жителів міста, які хотіли виступити перед депутатами.

Громадський активіст Олександр Гашпар розповідає, що вже готує позовну заяву про оскарження змін до регламенту, які були внесені 1 червня 2023 року стосовно проведення дистанційних сесій Чернігівської міської ради, посилаючись на те, що була порушена процедура внесення змін до регламенту.

«Наскільки відомо з протоколу засідання – це була пропозиція з місця одного з депутатів про внесення змін до порядку денного з порушенням процедури. А по-друге, самі зміни до регламенту щодо проведення дистанційних сесійних засідань порушують права громадськості. Оскільки навіть під час воєнного стану не скасовано право громадськості на доступ до пленарних засідань ради і право кожного бути присутнім на цих засіданнях не скасовано. А фактично рішенням про зміни до регламенту обмежуються права громадян на доступ до засідань, оскільки посилання на засідання отримують лише депутати Чернігівської міської ради, а громадськість до відеоконференцій не допускають», – зазначає Олександр Гашпар.

За його словами, в цьому випадку Чернігівська міська рада вийшла за межі своїх повноважень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Чим би дитина не гралася»: Ломако – про Брижинського і Чернігівську МВА

«У законі про місцеве самоврядування написано, що відеоконференцію можливо проводити лише під час карантину. Це було, до речі, внесення змін, пов’язаних саме із запровадженням карантину та відповідних обмежень, щоб не збиралися депутати під час спалахів епідемій. Були чітко визначені питання, щодо яких вони можуть збиратися. А в цьому випадку – ні Указ Президента «Про введення воєнного стану», ні Закон «Про правовий режим воєнного стану» не передбачають внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування» щодо проведення дистанційних засідань у режимі відеоконференції під час воєнного стану. І тому готую позов, планую сьогодні подати й оскаржити це рішення, яким були запроваджені дистанційні засідання», – наголошує громадський активіст.

Він також зазначає, що у випадку, якщо буде ухвалене судове рішення, що зміни до регламенту про проведення дистанційних засідань були незаконні, то виникнуть також і запитання до рішень, ухвалених на сесії міської ради, яка відбулася в онлайн-форматі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button