Перші вибори голів об’єднаних громад на ЧернігівщиніПолітика

«Наш край» — за об’єднані заможні громади і – проти партій аграрних баронів і корумпованих чиновників

Створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) відкриває Україні шлях до соціально-економічного відродження і зростання. Реформа усуває корумповану адміністративну ланку, яка чверть століття нищила країну, даючи громадам право самостійно планувати розвиток, вирішувати питання модернізації інфраструктури, благоустрою, утримання систем охорони здоров’я, освіти і правопорядку. Влада стає максимально наближеною до людей.

Без децентралізації країна була приречена на поразку. Стара система управління виявилася повністю дискредитованою. Країна потребує нового шляху розвитку, яким, власне, стала децентралізація. Вона надає об’єднаним громадам додаткові фінансові ресурси. Вже на першому етапі реформування це – 60% податку на доходи фізичних осіб, акцизний податок з реалізації підакцизних товарів, податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності, податок на майно, єдиний податок тощо.

Вже у першому півріччі 2016-го доходи місцевих бюджетів зросли на 50%. А доходи бюджетів 159 ОТГ із доплатами з центрального бюджету за цей період зросли уп’ятеро. Далі практично всі кошти, що зароблятиме громада, залишатимуться на місцях. Для людей – це унікальна можливість розпочати соціальне, економічне та інфраструктурне відродження своїх сіл та містечок, забезпечити власний добробут.

ОТГ дозволяють місцевим громадам на принципах кооперації розвивати локальну промисловість, зокрема мобільні переробні лінії з обслуговування невеликих аграрних виробників, – насамперед фермерів і приватні господарства. Це, по-перше, високооплачувані робочі місця. А по-друге, — можливість для людей вигідно реалізувати власний урожай, молоко та м’ясо.

Важлива перевага ОТГ у тому, що державні послуги щільно наближаються до людей. Створення на території громади Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) дозволяє на місці реєструвати шлюби, народження дітей, здійснювати нотаріальні дії тощо. Відтак, людям не треба буде за будь-якою довідкою їхати до райцентру і  стояти там у чергах. Усе можна буде зробити у режимі відкритого вікна на місці чи у філіалах ЦНАПу.

В ОТГ передаються на місця і послуги органів юстиції та міграційної служби.  В об’єднаних громадах люди можуть реєструвати бізнес чи майно, реєструвати місця проживання. Важлива умова децентралізації – передача місцевим ОТГ функцій будівельного контролю на своїх територіях. Відтак будь-яку незаконну забудову можна буде зупинити рішенням ОТГ.

Довід діяльності чинних ОТГ на Чернігівщини є виключно позитивним. Усі п’ять обласних громад перевиконали бюджет за власними надходженнями. Макіївська – на 157%, Вертіївська – на 230%. Загальний бюджет пілотної Парафіївської громади після об’єднання збільшився майже ушестеро. Фінансування освіти після децентралізації значно покращилось. Освітня субвенція – більше 5 млн гривень, на дитсадки в бюджеті селищної ради закладено 2,7 млн гривень. Із Державного фонду регіонального розвитку громада отримала ще 6 млн.

Зусиллями ОТГ сьогодні зберігається частина ФАПів, які за нормами Міністерства охорони здоров’я мали бути закриті. Натомість ОТГ бере їх на утримання, зберігаючи мешканцям малих сіл доступ до медицини та робочі місця. Схожа ситуація і в системі освіти. Об’єднані громади беруться фінансувати школи, які за інших умов були б закриті. В об’єднаних громадах Чернігівщини завдяки об’єднанню діти мають можливість піти в дитсадки у селах, де раніше їх ніколи не було, чи де їх намагалися ліквідувати. Загалом децентралізації відкриває реальні можливості кожній громаді побудувати дитсадок, лікарню, будинок культури, відремонтувати водогін, дорогу чи вуличне освітлення. Раніше про це годі було і мріяти.

До речі, децентралізація дозволила відчутно збільшити зарплати службовцям органів управління ОТГ. Вони тепер отримують у 2-2,5 разів вищі зарплати, аніж у сільрадах. Це дає можливість залучити до управління місцеву талановиту молодь, з новими менеджерськими підходами.

В економічному плані збільшення повноважень громад та надання їм додаткових ресурсів – єдина реальна можливість відродити соціально-економічний розвиток територій. Територіальна самоорганізація суспільства  із власним збільшеним бюджетом – найбільш ефективний спосіб  підвищити добробут кожної родини.

Партія «Наш край» є послідовною і чи не єдиною в Україні силою, що максимально підтримує децентралізацію і об’єднані громади. Наша політична сила гарантує розвиток чесної децентралізації в інтересах звичайних людей, а не продажних чиновників. Усі інші  – і Радикальна, і Аграрна, і Батьківщина, і Народний фронт є партіями з обслуговування аграрних баронів і продажних чиновників.

«Наш край» зробить усе, аби не дозволити партіям аграрних баронів і корумпованими чиновників запустити децентралізацію за своїми правилами за принципом: «Один район – одна громада». Саме створення об’єднаних територіальних громад за принципом економічної доцільності – шлях до того, щоб земля та усі інші ресурси громади лишалися на місцях і ними розпоряджалися люди, а не чиновники.

Децентралізація за програмою «Нашого краю» збільшує доходи місцевих бюджетів. Це – крок до добробуту родини, якісної медицини та освіти, інвестиції в нові та модернізація старих підприємств, а це створення нових високооплачуваних робочих місць.

Реформа децентралізації спрямована на покращення життя звичайних людей, а не хабарників. Представники партій продажних чиновників мають усвідомити, що красти більше не вдасться. «Наш край» і об’єднані громади не дозволять.

Мусимо вивести корупціонерів із влади, не дати хабарникам знову продертися у нові ради і продовжити там корупцію і дерибан. «Наш край» одразу після виборів ініціює ревізію земель і майна громад, які ще чинна влада передала у власність чи в оренду аграрним баронам. Ми змусимо їх або платити справедливі кошти за користування землею громад та громадян, або повернемо її назад.

«Наш край» відчуває сильний спротив з боку партій аграрних баронів і продажних чиновників, які прагнуть згорнути чесну децентралізацію. Але ми будемо іти тільки уперед. Адже наша мета успішні громади, добробут родини, якісне безпечне життя у кожному населеному пункті. Усі, хто поділяють наші прагнення, мають голосувати за «Наш край». Інакше голосування – стане підтримкою партій аграрних баронів та продажних чиновників, а разом із ними злиднів і корупції .

Партія «Наш край»  примусить владу працювати на людей.

Політична реклама

Ще статті по темі

Back to top button