Політика

Необхідно вести перемовини щодо закупівлі якісної вакцини, – депутатка обласної ради

*Актуально

Нещодавно головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що у разі отримання Україною певної кількості вакцин Pfizer нею вакцинуватимуть передусім медичних працівників. Решті робитимуть щеплення китайською вакциною Sinovac.

Єдиною вакциною, яка визнана ВООЗ, є вакцина Pfizer, а ефективність вакцини від Sinovac наразі під питанням. Імовірно, 117 тисяч доз вакцини Pfizer потраплять до України в межах механізму від COVAX. Фактично це буде гуманітарна благодійна допомога для країн із низьким рівнем доходу і рівнем доходу нижчим за середній. Таким чином, Україна стане в один ряд з Афганістаном, Гаїті та Таджикистаном. Єдиною європейською країною в цьому списку, окрім України, є Молдова. Втім, слід зазначити, що Молдова вакцинуватиметься виключно вакциною від Pfizer: окрім поставок від COVAX, вона домовилася щодо поставки вакцини Pfizer за бюджетний кошт, а також отримає до 200 тисяч доз цієї вакцини з квоти Румунії у ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше п’яти тисяч жителів Чернігівщини вакцинуватимуть від коронавірусу першочергово

Як зазначила депутатка від «Нашого краю» Наталія Копиця, партія розцінює ситуацію з вакцинацією як кричущу. «Адже через некомпетентність уряду, Україна опинилась відкинутою на задвірки цивілізації, ставши в один ряд із країнами третього світу», – наголосила вона.

Депутатка від «Нашого краю» зауважила, що, на відміну від інших країн Європи, нам доводиться обирати, кого вакцинувати якісною вакциною, а кого – вакциною, чия ефективність перебуває під великим питанням, фактично поділяючи громадян на сорти. «І це вже не кажучи про те, що вакцинацію Україна розпочне однією з останніх у Європі», – акцентувала Наталія Копиця.

«Наш край» закликає уряд покарати винних за зрив постачання якісної вакцини в Україну та форсувати перемовини щодо закупівлі вакцин від провідних світових виробників, щоб забезпечити вакцинацію українців якісним препаратом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button