Політика

Очікуємо ухвалення збалансованого державного бюджету на 2020 рік, – депутат обласної ради

*Актуально

Найближчим часом Верховна Рада почне розглядати проєкт державного бюджету на 2020 рік. Це перший такий документ від нової влади. Як повідомила керівник фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді Ольга Чередник, від його якості та процесу ухвалення залежить не тільки наше політичне майбутнє, але й, що найголовніше, економіка, оборона та соціальна сфера нашої держави. Вона зазначила особливості головного кошторису держави.

По-перше, новий уряд так і не спромігся розробити середньостроковий 3-річний державний бюджет. Партія «Наш край» сподівається, що наступного року влада все ж перейде до середньострокового планування.

По-друге, у проєкті держбюджету основні соціальні показники значно відстають від інфляційних процесів, а офіційний прожитковий мінімум занижений щонайменше вдвічі, порівняно з реальним. Темпи зростання пенсій та інших соцвиплат не залишають надії на підвищення добробуту українців.

По-третє, поки що незрозуміле ставлення партії влади до процесу децентралізації та чи будуть і надалі підтримані громади в держбюджеті–2020.

«Партія «Наш край» очікує, що нова влада зможе ухвалити збалансований державний бюджет, який як захистить тих, хто потребує піклування держави, так і закладе підґрунтя для зростання економіки», – зазначила Ольга Чередник.

Довідково: 20 вересня Кабмін представив у парламенті законопроєкт про держбюджет на 2020 рік. Він побудований на прогнозі середньорічного курсу гривні до долара в 28,2 грн/$. Доходи встановлені на рівні 1,079 трлн грн, витрати – 1,170 трлн грн. Порівняно з попереднім роком, зростання становитиме 5,2%. Планується, що дефіцит не перевищить 2,09% ВВП (95,13 млрд грн). Згідно із законопроєктом, платежі за держборгом зростуть на 20,7 млрд грн – до 438,1 млрд грн. Із них обслуговування – 145,2 млрд грн, погашення – 292,9 млрд грн. Пропонується підвищити мінімальну зарплату з 1 січня 2020 року на 550 грн – до 4723 грн.

До топ-5 міністерств із найбільшими бюджетами потрапили Мінсоцполітики (293,2 млрд грн), Мінфін (189 млрд), Міністерство освіти і науки (123,5 млрд), Міністерство охорони здоров’я (110,7 млрд) та Міноборони (102,6 млрд). Передбачається суттєве збільшення фінансування антикорупційних органів, Держбюро розслідувань та «Укравтодору». Витрати на субсидії наступного року знизяться, як і план надходжень від приватизації, який уже кілька років не виконується. Верховна Рада має розглянути законопроєкт про держбюджет–2020 у першому читанні 18 жовтня.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button