Політика

Пенсійна реформа може призвести до збільшення кількості безробітних

*Актуально

Уряд продовжує агітувати українців за пенсійну реформу, але реформування «трудового стажу» за умовами урядового законопроекту призведе до катастрофічної ситуації на ринку праці. Про це заявила керівник фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді Ольга Чередник.

На її думку, криза виникне через надмірний попит на збільшений трудовий стаж поміж українців від 45 років і старших. За умовами реформи громадянам необхідно підтвердити свій трудовий стаж, який вони отримали ще за часів СРСР і на початку 1990-х років. Через неможливість підтвердження люди втратять від 5 до 20 років трудового стажу (підприємства зникли, зникла країна, стан архівів незадовільний). Ті, хто сьогодні виходять на пенсію у 60 років, будуть змушені продовжувати працювати та конкуруватимуть із молоддю за робочі місця.

«За нашими оцінками, на ринку праці додатково з’явиться щонайменше 4 млн працівників, які не дотягують до урядового страхового стажу, щоб вийти на пенсію. Тобто країна отримає до 4 млн нових безробітних, а не додаткових платників ЄСВ», – наголосила Ольга Чередник.

Між тим, міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що після ухвалення пенсійної реформи легалізуються 4 мільйони платників єдиного соціального внеску. Міністр запевняє, що за рахунок легалізації 4 млн платників ЄСВ за 7–8 років податкові надходження зроблять Пенсійний фонд бездефіцитним.

Але реальний стан економіки та демографічні процеси демонструють іншу ситуацію. Згідно із даними Держстату, за перше півріччя 2017 року кількість офіційно зареєстрованих працівників скоротилась на 5 %. Заборгованість із заробітної платні зросла на 33 %. Згідно з методологією Міжнародної організації праці, в Україні вже зараз 1,8 млн безробітних.

«Наш край» вимагає не ухвалювати пенсійну реформу, що призведе до збільшення безробіття та зниження зарплат. Партія вкотре наголошує: впровадження пенсійної реформи від МВФ призведе до зубожіння громадян передпенсійного віку та катастрофічного дефіциту Пенсійного фонду через стагнацію економіки України. Ми також нагадуємо, що осучаснення пенсій – це вимога чинного законодавства, що має бути безумовно виконана. Для цього не треба протягувати підвищення пенсійного віку.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. причем здесь снижение зарплат????? минималка вроде бы будет повышаться ……

  2. как могут лигализироваться 4 млн. чел.? принесут квитанции из польши или италии о уплате взносов в украину?

Back to top button