Політика

Політична криза на Чернігівщині: дві громади в стані турбулентності

Чернігівщина час від часу вибухає в інформаційному просторі на всю країну. Причому як із хорошого боку, так і не дуже. Ось і нині в нашому регіоні спостерігається унікальна ситуація. Ідеться про політичну кризу одразу в двох громадах Чернігівщини.

Більше року без бюджету

У Прилуках – історія давня. Після того, як ще у 2020 році міський голова Ольга Попенко наклала вето на обрання Артема Рожка секретарем міської ради, опозиція подала до суду та відмовилася ходити на засідання. Робота ради відтоді заблокована, а депутатський корпус розділився порівну.

І поки політики з’ясовують стосунки та відстоюють свої інтереси, страждають прості люди. Адже упродовж року місто жило за тимчасовим бюджетом, яким не передбачене виділення грошей на капітальні видатки. Тож громада упродовж року тупцювала на місці. Про розвиток і покращення життя людей, на жаль, наразі не йдеться.

Ситуацією скористалися і перевізники. Вони двічі за рік самовільно підвищували тарифи на проїзд, бо міськрада не може зібратися, аби дозволити це чи заборонити.

Негативна торішня практика перекочувала і в новий, 2022 рік, адже в Прилуках знову не затверджений бюджет.

Павло Пущенко, голова громадської організації «Освітній центр «Ініціатива», розповів, що виниклу ситуацію намагалися вирішити, але поки що віз і нині там.

«Там тривають судові процеси: кожна сторона має набір аргументів. Безперечно, страждають від цієї ситуації звичайні прилучани. Адже місто живе в режимі на 1/12 бюджету, що не сприяє нормальному соціально-економічному розвитку. Там також є проблеми з перевізниками, я про це знаю.

Політики вищого рівня, які стоять за цими політичними силами, мали б домовитися між собою. І все-таки владнати цю політичну кризу. Заявляли про те, що все «порішали», але нічого не вирішилося. Але принаймні наприкінці минулого року така спроба була», – зазначив Павло Пущенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний рекорд: у Чернігові готували велетенський куліш

«На жаль, політичні ігрища, які там відбуваються, не дають можливості затвердити бюджет. Рівно половина депутатів не приходить на сесію і, відповідно, не дає можливості її провести. Депутати «Нашого краю» занепокоєні цією ситуацією. У будь-якому разі наша позиція – це розблокування роботи та прийняття всіх необхідних документів для повноцінної життєдіяльності громади», – у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Схоже, що подальше затягування ситуації призведе до перевиборів міської ради.

«Якщо депутати з власної волі не візьмуть участі в сесії, то, безперечно, є інший механізм – перевибори міської ради. Із засобів масової інформації знаю, що відповідні документи міський голова Ольга Попенко вже направила до Верховної Ради. Через відсутність можливості проводити сесії й ухвалювати рішення. Тож якщо і надалі депутати не зберуться, то можливість запустити роботу Прилуцької міської ради з’явиться після перевиборів», – сказав Юрій Музика.

Такої ж думки і Павло Пущенко: «Якщо настільки довго ситуація затягується, то треба влаштовувати дострокові вибори. Щоб усе це нарешті завершилося, така моя думка».

Поки ознак порозуміння в Прилуцькій міській раді не спостерігається, то перевибори здаються реалістичною перспективою. Їх має призначити Верховна Рада. Наразі відповідного рішення про це немає.

Седнівська громада без голови

Політична криза окутала й Седнівську громаду. Нині вона без очільника. Але й із головою ситуація була не краща.

«Як депутат обласної ради часто відвідую цю громаду. На жаль, вона є не тільки історичним місцем і туристичною перлинкою. Там склалася ситуація, що селищний голова у своїй діяльності часто порушував закон. І ми як партія, яка відстоює інтереси громадян і законність влади, наголошували на цьому, підказували голові про це. І на якомусь етапі теж прийшли до того, що буде логічніше, якщо провести перевибори селищного голови. Бо дуже хочеться, щоб ефективність роботи керівника громади була кращою», – розповів Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

За його словами, депутати Седнівської громади не сиділи склавши руки, а ще влітку більшістю голосів ухвалили рішення про незадовільну роботу селищного голови. Але щоб виразити недовіру, потрібно 2/3 голосів. То в той час селищний голова залишився на посаді.

«Але він, мабуть, розумів: якщо йому не вдається працювати з депутатами, то краще скласти повноваження. Тож він і написав заяву про складення повноважень селищного голови. І відповідно до законодавства, селищна рада направила до Верховної Ради листа про необхідність проведення позачергових виборів селищного голови», – зауважив Юрій Музика.

Наразі крок – за Верховною Радою. Адже поки дата позачергових виборів невідома. Але те, що вони обов’язково відбудуться, факт.

«Зараз обов’язки селищного голови виконує секретар селищної ради. Так буде до обрання нового селищного голови. Безумовно, у громаді голова має бути. Але це має бути людина, яка може і вміє ефективно працювати, щоб громада функціонувала. На сьогодні там надходження до бюджету дуже малі. Громада потребує їх збільшення. Це можливо в разі обрання відповідного селищного голови, який разом із депутатами ухвалюватиме певні рішення, що сприятимуть наповненню бюджету та покращенню ситуації в громаді», – сказав депутат Чернігівської обласної ради Юрій Музика.

Політичні амбіції – річ потрібна, без них, звісно, нікуди. Але прикро, що часто заручниками цих амбіцій стають люди, насамперед соціально незахищених категорій, діти. І дуже прикро, коли народні обранці, опиняючись в омріяному кріслі, забувають про обіцянки піклуватися про виборців і переймаються лише особистими чварами.

А ще добре критично оцінювати себе й свої здібності, перш ніж ухвалювати рішення балотуватися, аби не було соромно і прикро. Люди вже втомилися від експериментів і порожніх амбіцій.

До речі, через кілька місяців увага всієї України знову буде прикута до Чернігівщини, де за 206-м округом (після смерті народного депутата Антона Полякова) відбудуться проміжні вибори до Верховної Ради. Політичні перегони фактично вже розпочалися.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button