Політика

Реформа децентралізації потребує логічного завершення

*Актуально

7 грудня відзначається День місцевого самоврядування в Україні. Як повідомила керівник фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді Ольга Чередник, сьогодні ми є свідками змін – завдяки реформі децентралізації місцеве самоврядування отримало значний поштовх у розвитку.

«Місцеві громади вже мають додатковий ресурс для свого розвитку. Збільшення місцевих бюджетів нині відчутно змінює становище місцевих територій. У регіонах будують школи та лікарні, ремонтують дороги, встановлюють освітлення вулиць тощо. Громади самостійно обирають шляхи розвитку та розпоряджаються власними ресурсами, податками та зборами», – наголосила депутат.

Проте реформу децентралізації, на думку Ольги Чередник, треба довести до логічного завершення, а не згортати на півдорозі. Так, у проекті держбюджету на наступний 2018 рік уряд запланував перекласти соціальні обов’язки на місцеві громади без надання відповідного фінансування. ОТГ, на думку Кабміну, мають самостійно фінансувати пільги та субсидії ЖКГ, а також виплачувати субвенції на освіту та медицину. Схоже, що в такий спосіб влада готує згортання всієї реформи.

Окрім цього, досі не ухвалено низку рішень парламентом, життєво важливих для подальшого розвитку ОТГ, зокрема:

  • внесення змін до Бюджетного кодексу;
  • про поширення повноважень органів місцевого самоврядування;
  • про управління земельними ресурсами в межах ОТГ.

Як зазначила Ольга Чередник, ухвалення цих законопроектів парламентом уже понад рік чекають сотні новостворених об’єднаних громад країни. Ці закони дають змогу ОТГ вступати в міжбюджетні стосунки, повноцінно працювати з надходженнями та витратами, а головне – розпоряджатись найважливішим ресурсом розвитку громад – землею. Це створить умови для планування розвитку селищ, міст, будівництва, залучення інвесторів, створення нових робочих місць.

Партія «Наш край» закликає владу не перекладати видатки на місцеві бюджети та ухвалити низку законопроектів, необхідних для подальшого розвитку об’єднаних громад. Імітація реформ або напівреформи у сфері децентралізації – це зло, яке губить країну. Децентралізація вже довела свою дієвість і працездатність – це одна з небагатьох реформ в Україні, що має реальні досягнення. І влада не має права згортати цю реформу.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button