Політика

Реформа децентралізації триває п’ять років

*Актуально

У квітні виповнюється п’ять років Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади – саме тоді почалася децентралізація. Про це повідомила депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край», виконавчий директор обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко.

За її словами, найближчим часом в Україні буде понад 1000 об’єднаних громад. «На сьогодні ще 16 ОТГ Київської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернігівської областей очікують висновків від ОДА щодо відповідності рішень про об’єднання Конституції і законам України. Ще 39 ОТГ отримали позитивні висновки від ОДА. А загалом 80 ОТГ очікують рішення ЦВК про призначення перших місцевих виборів», – повідомила Ірина Грозенко.

Згідно з чинним законодавством, дедалі менше часу залишається для добровільного об’єднання громад, і далі ОТГ мають створюватися адміністративним шляхом, а не на добровільних засадах. «Наш край» уже закликав владу покарати чиновників, які штучно гальмують створення ОТГ, але поки що жодних покарань не було.

«А тим часом головне не кількість, а спроможність громад! ОТГ мають бути такими, щоб успішно змагатися за інвестиції, бути цікавими для створення виробництв, самостійно розвивати території, модернізувати інфраструктуру», – наголосила депутат обласної ради. Вона додала, що основний критерій спроможності громади – 20% її доходів витрачаються на утримання громади, а решта спрямовується на розвиток території.

«Наш край» також закликає владу призначити останнє «вікно децентралізації» на осінь одночасно з парламентськими виборами. Влада має зосередитися на посиленні спроможності громад задля залучення інвестицій, розвитку комунікацій та інфраструктури, користування земельними та іншими ресурсами громад.

Прес-служба обласної організації партії «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button