Політика

Розчарування чи процвітання: чернігівські політологи розповіли, чого чекати від нової Верховної Ради

Уже на початку вересня оновлений склад Верховної Ради розпочне свою роботу. Понад 43% депутатів – це представники пропрезидентської партії, на яку українці покладають неабиякі надії та сподіваються, що саме ці люди зможуть змінити життя в країні на краще.

Чернігівські політологи й експерти наголошують на тому, що наразі важко судити про те, чи знайде нова команда сили та ресурси, аби виправдати всі сподівання українців.

«Перші три тижні після 3 вересня стануть ключовими, і в цей період новообраним депутатам важливо не розчарувати виборців, в іншому випадку Верховна Рада залишиться тим, до чого ми звикли. Все буде видно за пакетами документів, які ухвалюватимуть депутати. Якщо в них йтиметься про завершення децентралізації та зміни життя на краще більшої частини населення, насамперед це стосується тарифів і субсидій, то новим політикам повірять і їм буде простіше реалізовуватись далі. Частково також можуть реформувати систему адміністративного керівництва. Якщо це буде системна робота, то люди з прихильністю ставитимуться і надалі до своїх обранців, а в разі, коли розпочнеться наставляння своїх і поділ території, то на місцях швидше настане розчарування», – пояснює політолог Юрій Паперний.

Із цим погоджується й експерт у політичних питаннях Андрій Кужель. Він зазначає, що новообрана Верховна Рада, з огляду на кредит довіри, виданий суспільством, наразі має два шляхи.

«Перший – увійти в історію як парламент реформаторів, людей, які дійсно перезавантажили державу. Адже більшість її складу – це нові молоді люди. Другий – менш оптимістичний. І якщо їм не вдасться впровадити ефективні реформи, то народний гнів може бути пропорційний тій підтримці, яку вони отримали на виборах. Яку роль у цих процесах зіграють чернігівські обранці, сказати важко. Вони отримали щасливий квиток, і на рейтингу Президента зайшли до Ради. Тепер усе в їхніх руках», – зазначив Андрій Кужель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уже не депутати: що робитимуть ексобранці області, коли складуть повноваження

А от голова чернігівського осередку Комітету виборців України Володимир Андрійченко вважає, що після виборів країна повернулася на шість років назад.

«Парламент буде контрольований президентом, але замість покійного Чечетова голосування контролюватиме комп’ютерна програма Великий брат.

Чернігівські списковики вважають себе більш привілегійованими, ніж мажоритарники. Чи будуть вони працювати злагоджено – час покаже. Також у сторонніх осіб є велике бажання влаштуватися ближче до тіла депутата. Тож від того, хто оточуватиме, багато чого залежить. Почет робить короля», – зазначив Володимир Андрійченко.

Він також зазначив, що фракції, яка становить більшість у Верховній Раді, доведеться працювати злагоджено або ж скласти свої повноваження.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button