Політика

Скелети бюджетної сесії: технологічні трюки під час голосування за бюджет Чернігівщини

Відбулася дуже важлива і водночас найбрудніша та найганебніша за останні роки сесія Чернігівської обласної ради. На засіданні були застосовані одразу кілька огидних політтехнологічних прийомів, що фактично перетворили облраду на кон’юнктурний полігон політичних договірняків. Очевидно, що Андрій Прокопенко навіть на посаді голови Чернігівської ОДА не перестав займатися політичними технологіями. Та про все по черзі.

Ганьба сесії полягає в тому, що на засіданні проголосували за недолугий бюджет Чернігівщини на 2020 рік. Фінансовий документ області, пропонований головою Чернігівської ОДА Андрієм Прокопенком, вщент розкритикували фінансисти й експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сесія Чернігівської облради підтримала «антинародний» бюджет (Відео)

Бюджет на 2020 рік вважається найгіршим за всю історію. У багатьох сферах область втратила кошти. Обсяг грошей субвенції на соціально-економічний розвиток Чернігівщини скорочено на наступний рік майже вдвічі.

На 2020 рік обсяг додаткової дотації на здійснення переданих із державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, врахований у Законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» для місцевих бюджетів області у сумі 253,9 млн грн, що на 278,9 млн грн або вдвічі менший за відповідну дотацію поточного року (532,8 млн грн) і є недостатнім для фінансування видатків закладів освіти та енергоносіїв у медичних закладах, оскільки такі видатки в області в 2019 році налічуватимуть приблизно 1,6 млрд гривень.

Водночас необґрунтоване зменшення дотації на 52,3% неприпустиме, оскільки фактично в місцевих бюджетах області у 2019 році на оплату комунальних послуг та енергоносіїв у закладах охорони здоров’я спрямовано в середньому лише 23% обсягу відповідної дотації поточного року.

Значне зменшення додаткової дотації для місцевих бюджетів області невмотивоване. Незрозумілою є ситуація в медицині. Наразі ніхто не роз’яснив механізмів фінансування медичних закладів із настанням другого етапу медичної реформи. Адже в регіоні є медичні установи, що навіть зараз не підпадають під стандарти фінансування з Національної служби здоров`я. Що буде з ними після 1 квітня 2020 року?

Запропонований на наступний рік бюджет навіть в абсолютних величинах менший, аніж бюджет 2019 року, але ж варто зважати на інфляцію. Бюджет Чернігівщини на 2020 рік – це точно не бюджет розвитку. Наслідки для простих людей у районах будуть відчутні вже зовсім скоро.

Депутати, які проголосували за бюджет, зрадили своїх виборців і пішли на «договірняковому» повідку пана Прокопенка. Перед сесією обранців «просили» за певні преференції проголосувати за доволі неідеальний документ від ОДА. При чому «винагорода» була різною: від посад – до обіцянок вирішення певних моментів надалі.

Та й це не все.

Далі – цікавіше. На сесії влаштували традиційний під час подібних дискусійних моментів прийом – «залучення громади». Саме так, на сесію запросили «потрібних» людей, надиктували слова та «попросили» виступити за підтримку бюджету. В колах політтехнологів такі перфоманси у виконанні «своїх» активістів називають «шоу ходоків». Андрій Прокопенко чудово про це знає. Як бачимо, не лише знає, а й застосовує.

А тепер найцікавіше. Як відомо, за бюджет проголосували 37 депутатів і 6 утрималися. Дивно, але щонайменше двоє депутатів, чиї прізвища фігурують в поіменному списку голосування за бюджет, фізично не були в сесійній залі. Цікаво, як так сталося, що, як мінімум двоє депутатів не були в сесійній залі, а в поіменному списку вказано, що вони проголосували ЗА? Насправді все дуже просто. Маємо ще один ганебний прийом – «кнопкодавство». Люди, які були безпосередньо присутні на сесії, розповідають, що бачили деяких депутатів, які сидять одночасно із двома планшетами. До речі, інформацію про відсутність депутатів можна перевірити, переглянувши пряму трансляцію, фото та відео в інтернеті.

Як бачимо, «служити народу» можна як завгодно. Навіть так, що потім народу й кисень перекриють. А з бюджетом на 2020 рік жителям Чернігівщини легше точно не дихатиметься.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button