Політика

У церковному середовищі зріє бунт проти нового закону про віросповідання

У найближчий четвер, 6 жовтня, Верховна Рада розгляне резонансний законопроект № 4128 про внесення змін до тексту закону про свободу совісті та свободу віросповідання.

Цей проект уже більше півроку блукає комітетами Ради, неодноразово критикувався експертами, юристами та представниками різних конфесій.

Натомість автори документа вважають, що він допоможе знизити напруження в релігійному середовищі.

Противники закону кажуть, що він відкриває дорогу до захоплень храмів і релігійної війни. Прихильники ж заявляють про захист прав віруючих.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що нині конституційне право віруючих громадян і створених ними громад щодо вільного релігійного вибору виявляється ускладненим, а іноді його неможливо реалізувати. Відсутність нормованої процедури та механізму зміни приналежності релігійних громад призводить до підвищеної конфліктності в релігійному середовищі.

Законопроектом пропонується внести до статті 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» положення, якими регулюється приналежність особи до релігійної громади — вводиться термін «самоідентифікація», а також уточнюється мінімальна кількість представників релігійної громади, згідно з рішенням яких може бути змінена підпорядкованість чинним в Україні релігійним центрам.

Водночас нові ініціативи парламенту щодо зміни законодавства в сфері державно-конфесійних відносин викликали занепокоєння низки релігійних конфесій. Об’єднання іудейських організацій України та Лютеранська Церква публічно висловилися проти цього документа.

Але найбільший опір проект викликав в Української православної церкви, яка підозрює, що за допомогою цього закону Київський патріархат почне відбирати у неї парафії – приводитиме спеціально зібраних людей, які «самоідентифікують» себе з цією церковною громадою і проголосують за перехід до УПЦ КП.

Вранці 5 жовтня парафіяни Української Православної Церкви зібралися біля стін Верховної Ради на молитовне стояння.

Ще статті по темі

Back to top button