Новини

Роман Терещенко: стратегії боротьби з відмиванням коштів

Відмивання коштів є одним із видів фінансових злочинів. В процесі його здійснення гроші, зароблені нелегальним шляхом, залучаються в офіційні фінансові та економічні канали, включаючи банківські системи. Фінансовий аналітик Роман Терещенко пояснює, що така схема дає можливість зловмисникам законно витрачати гроші на придбання товарів та послуг. На думку експерта, найстрашніше в цьому випадку те, що подібні злочини відбуваються в глобальних масштабах по всьому світу. Виходячи з актуальності проблеми, Роман Терещенко пропонує розглянути приклади гучних злочинів, пов’язаних із відмиванням коштів та поговорити про комплексні стратегії боротьби з цим неприємним явищем у світі фінансів.

Гучні фінансові скандали та їх наслідки

На думку аналітика, відмивання коштів залишається однією з найсерйозніших загроз фінансовій стабільності. Для глибшого розуміння всієї серйозності проблеми Роман Терещенко пропонує окремо зупинитися на прикладах двох світових афер, які вивели у «брудний» оборот мільярди.

  • Wirecard та зникнення $2,1 млрд. У червні 2020 року глобальний платіжний гігант Wirecard не дорахувався майже двох мільярдів євро (приблизно $2,1 млрд). Розслідування розкрило мережу підроблених контрактів та фальсифікацію доходів, а також списків клієнтів. Встановлено, що незаконно виведені кошти пройшли банківськими установами Сінгапуру.

У відповідь на порушення, пов’язані з відмиванням грошей, сінгапурська влада наклала штрафи на чотири фінансові установи, включаючи DBS і Citibank, їхня загальна сума досягла 3,8 мільйона сінгапурських доларів.

  • Wachovia та мексиканські наркокартелі: угода на $380 млрд. Wachovia, один із провідних банків США, зіткнувся із серйозними звинуваченнями. Це сталося тоді, коли керівництво фінансової установи дало згоду на виплату $160 млн за участь у схемах відмивання грошей від продажу наркотиків. Особливу увагу було зосереджено на  переказах коштів із Мексики до США. Їхня загальна сума досягла $378,4 млрд.

У ході розслідування було встановлено, що відмиті через Wachovia гроші йшли на закупівлю літаків, які активно використовуються в наркоторгівлі.

Зупиняючись на таких яскравих прикладах, Роман Терещенко звертає увагу на необхідність застосування суворіших заходів щодо боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням злочинної діяльності на міжнародному рівні.

Ключові стратегії AML від Романа Терещенка: захист бізнесу від фінансових загроз

Ефективні стратегії боротьби з відмиванням грошей (AML) є важливими для захисту бізнесу від нелегальної фінансової активності. Важливість верифікації контрагентів і їх капіталів не може бути переоцінена, особливо під час роботи з ризикованими операціями. На думку Романа Терещенка, універсального рішення, яке забезпечує стовідсотковий захист від злочинів та тероризму, не існує. Для протидії таким незаконним злочинам необхідний комплекс підходів, серед яких експерт виокремлює такі ключові стратегії:

  • Залучення експертів у сфері протидії відмиванню грошей (ПВГ). Вкладаючи кошти в кваліфікованих експертів з ПВГ, ви покращуєте можливості вашої компанії з ідентифікації та аналізу потенційних ризиків. Такий підхід мінімізує загрозу накладення штрафів з боку наглядових органів.
  • Вдосконалення принципів ПВГ. Аналітик вважає, що ключовим аспектом виконання зобов’язань у галузі AML є розробка та впровадження чітко структурованих принципів. Ці принципи повинні бути прозорі для перевірки регуляторами, зрозумілі для фахівців з дотримання нормативних актів та відповідати рівню ризику апетиту вашої організації.
  • Зміцнення контрольних процедур. Підвищення ефективності контрольних процесів дозволить вашому бізнесу адекватно реагувати на ризики, що виникають. Як правило це можна зробити через їх адаптацію та посилення, а також через управлінський контроль, оцінку ризиків та моніторинг шахрайства.
  • Аудит моделей з урахуванням ризиків. Неправильно сконструйовані або дефектні моделі  AML можуть спричинити серйозні фінансові втрати або призвести до штрафів з боку регуляторів. Доцільно звернутися до зовнішніх експертів для детальної та регулярної перевірки ваших політик та моделей ПВГ.
  • Трансформація операційної моделі ПВГ.

— Один із способів оптимізації управління операційними процесами в галузі ПВГ — це створення центрів експертизи в країнах з економікою, що розвивається. Британські, європейські та американські компанії все частіше звертаються до послуг центрів в Індії та Китаї для аналізу транзакцій, управління повідомленнями та комплексної перевірки клієнтів, – ділиться корисною інформацією Роман Терещенко.

  • Обов’язкова модернізація системи ПВГ. З плином часу кожна організація стикається з необхідністю повної модернізації своєї системи AML. І це не дивно, тому що технології не стоять на місці, а шахраї дуже швидко адаптуються до цих сучасних змін. Компаніям важливо йти в ногу з часом у фінтеху, щоб захистити себе, свій бізнес та клієнтів від злочинних дій.

Підсумовуючи, аналітик наголошує, що перед сучасними фінансовими установами справді стоїть складне, але важливе завдання: знайти оптимальний баланс між суворим дотриманням вимог ПВГ та одночасним зміцненням довіри з боку їхніх клієнтів. Роман Терещенко впевнений, що вихід є – створення прозорої, ефективної та гнучкої системи AML. Такий підхід допоможе досягати балансу, забезпечуючи безпеку транзакцій та підтримуючи високий рівень клієнтського сервісу. Таким чином, фінансові установи можуть відповідати регулятивним вимогам та зміцнювати довіру своїх клієнтів, що є ключем для довгострокового успіху, а також стабільності в індустрії.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button