Суспільство

27 березня виповниться 400 років, як Чернігів отримав Магдебурзьке право

Те, що Чернігів – старовинне й історичне місто, ні в кого не викликає сумнівів. Зокрема, на нинішній рік припадає 400-річчя надання нашому місту Магдебурзького права. До цієї вагомої події вже навіть почали готуватися.

Магдебурзьке право — це міське право, що виникло в XIII ст. у Німеччині й передбачало створення міського самоврядування. В містах України почало запроваджуватися з ХІV століття.

Чернігів отримав Магдебурзьке право 27 березня 1623 року привілеєм польського короля Сигізмунда ІІІ. Цей статус підкреслив вагоме значення нашого міста в тогочасному суспільно-політичному та економічному житті країни.

Чернігів тоді отримав право організовувати самоврядну громаду з автономними судово-адміністративними інституціями, право на податковий і судовий імунітет, право власності на землю, пільги щодо ремесел і торгівлі. Місто з таким привілеєм володіло нерухомим майном, землею, запроваджувало податки тощо. Міста з Магдебурзьким правом також звільнялися від феодальних повинностей (окрім гужової).

Отримання Магдебурзького права Черніговом — це значна подія, яка відповідала загальним тенденціям розвитку європейської цивілізації та позитивно вплинула на подальший розвиток міста. Також це стало основою становлення сучасного місцевого самоврядування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий на Чернігівщині гончар Олег Луцук – про нову локацію у Стольному та благодійний майстер-клас

Як бачимо, подія непересічна і для розвитку Чернігова дуже важлива. Однак День міста святкуємо в іншу дату – 21 вересня.

«1943 року Чернігів було звільнено від нацистських загарбників, тобто був бій за Чернігів. Тож традиція святкувати День Чернігова саме 21 вересня – це спадщина з радянського періоду. Але ж місто було і до 1943 року, і задовго до цієї дати щось таки святкували», –у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив кандидат історичних наук Максим Блакитний.

В історичному середовищі вже не один триває дискурс про те, що День Чернігова треба переносити на якусь іншу дату. І якраз одним із варіантів розглядають 27 березня.

«Дійсно, одна з пропозицій – святкувати його у день надання Чернігову Магдебурзького права. Ця дата чудово відображає загальний розвиток міста. Пропозиція цієї дати розглядалася в колі істориків-науковців, але не дуже активно. Принаймні, цю тезу чую років приблизно десять.

Можна розглядати й інші пропозиції. Залежно від того, на чому хочеться робити акцент. Наприклад, на якійсь достовірній історичній згадці, скажімо, з часів князівства. Обрати доленосну для міста подію, але таку, щоб і вік Чернігова підкреслювала.

А, можливо, доцільно підлаштуватися під погодні умови, щоб було свято не тільки для містян, а й для туристів, для гостей. Тоді, з огляду на це, День міста варто відзначати в теплі місяці», – пояснив Максим Блакитний.

Як буде надалі – побачимо. Нині ж – про заходи, заплановані до знакової дати, до речі, вони мають тривати упродовж лютого-квітня. На сайті Чернігівської міської ради повідомляється, що передбачене проведення медійної кампанії «Чернігів — Магдебурзьке право — 400 років» на базі Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін ім. О. М. Лазаревського — наукової конференції. У музеях, бібліотеках, інших закладах культури будуть організовані тематичні експозиції та заходи, у школах — уроки на тему «400 років місцевому самоврядуванню» тощо.

Також у місті проводитимуть тематичні екскурсії «Від ратуші до ратуші», музичні концертні програми, погашення поштової марки «Чернігів — Магдебурзьке право — 400 років». А закладам гостинності буде запропоновано ввести в меню страви XVII-XVIII століть. Крім цього, планується перейменувати сквер біля будівлі міськради – на сквер Магдебурзького права.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button