Суспільство

Активісти вимагають у Атрошенка не заливати Красну площу бетоном

Громадська рада при Чернігівській ОДА занепокоєна методами реконструкції Красної площі. Окремий момент занепокоєння — відсутність археологічних розкопок під час будівельних робіт.

З цього приводу активісти звернулися до Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка з вимогами, що наведені нижче.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Всім, кому небайдужа доля історичного центру нашого славного Чернігова! Звернення Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації до міського голови Владислава Атрошенка з приводу загроз, які містить проект реконструкції Красної площі, та пропозицій щодо його вдосконалення.

Чернігівському міському голові
Атрошенку В. А.

Громадська рада при Чернігівській
обласній державній адміністрації

Про реконструкцію
Красної площі в Чернігові

Шановний Владиславе Анатолійовичу!

Громадська рада при Чернігівській обласній державній адміністрації наполягає на необхідності розглянути зауваження до реконструкції Красної площі, яка проводиться в Чернігові. При підготовці проекту була порушена процедура, яка у таких випадках передбачає громадську експертизу і громадські слухання.
Красна площа є єдиною площею в Україні, викладеною клінкерною цеглою і відома як один з брендів і візитівок Чернігова. Площа була вимощена 85 років тому, пережила війну і засвідчила високу якість покриття. Її ремонт необхідний, але повинен проводитись професійно, з врахуванням всіх ризиків та збереженням автентичного вигляду.

Факти свідчать, що проект містить серйозні загрози:
1. Загроза підтоплення сусідніх з площею вулиць і будинків навіть у випадках середніх опадів, та загроза замокання і поступового руйнування фундаментів споруд довкола площі внаслідок зміни циркуляції підповерхневої вологи та грунтових вод. Адже заплановано забетонувати всю площу, 14,439 тис. кв. м, що частково порушить її дренажну функцію. На сьогоднішній день частина дощової води вбирається в грунт під цеглою і з площі не стікає.
2. Загроза втрати автентичного та цілісного вигляду Красної площі. Заплановано викласти старим клінкером лише центральну частину площі, а все довкола – колотою гранітною «шашкою».
3. Загроза знищення клінкерної цегли. Заплановано залишити стару цеглу на площі 7,380 тис. кв. м., але її збираються укладати у цементну суміш, після чого вона може зруйнуватись через несумісність використання таких матеріалів і технологій.
4. Загроза знищення археологічного шару. Можливе його порушення при будівництві, а потім – закатуванні в бетон.
5. Загроза знищення площі як суцільної пішохідної зони під час масових заходів, загроза для здоров’я і взуття людей та для коліс машин. Адже близько половини площі, 7,059 тис. кв. м., планується покрити колотим гранітом, по якому важко ходити жінкам і дітям та пересуватись людям з обмеженими можливостями, особливо, колясочникам. Колотий граніт є небезпечним для пішоходів, оскільки має гострі грані, а під час обледеніння стає слизьким. Він веде до передчасного зносу автомобільних покришок, особливо, зимової гуми. Крім того, граніт дає підвищений радіаційний фон.

Пропозиції щодо реконструкції:
1. Для покриття площі використовувати лише клінкерну цеглу. Центральну частину площі вимостити старою цеглою, а весь інший простір вимостити новою клінкерною цеглою такого ж кольору, фактури і якості, як стара, виготовлена за голандськими технологіями. Мощення клінкером допоможе зберегти автентичний вигляд площі, а відмова від гранітної «шашки» дозволить зберегти здоров’я та цілість взуття чернігівців і коліс машин.
2. Укладати клінкерну цеглу тільки традиційним способом на піщану основу та не робити бетонну подушку в центральній частині площі. Це дозволить частково зберегти її дренажні властивості і зменшить загрозу підтоплення прилеглих вулиць і будинків. Традиційна укладка також дозволить зберегти клінкер від руйнування.
3. Провести повноцінні археологічні розкопки. Це цілком можливо в досить стислі терміни, оскільки під частиною площі археологічний шар вже давно втрачений внаслідок попередніх перебудов.
4. Провести дослідження стану підвалів старих торгових рядів, які можуть зберігатись під площею, та можливостей їхнього відновлення і використання в туристичній інфраструктурі міста.
5. Провести громадські слухання щодо реконструкції Красної площі.

Красна площа є загальноміською власністю, тобто власністю всіх громадян Чернігова. Народна приказка каже: сім раз відмір, раз відріж. Тому ми вважаємо, що після реконструкції місто повинно отримати красиву площу з безпечним водовідведенням і автентичним зовнішнім виглядом, яка залишиться брендом і візитівкою Чернігова.

Ще статті по темі

Back to top button