Суспільство

Перехід на літній час: поради, як пережити цей період

Цієї ночі Україна переходить на літній час. Для багатьох цей період проходить непомітно, а є такі люди, які на тиждень, а то й на два вибиваються з колії. Вчені розповіли, як пережити цей період.

Після переведення годинників людському організму потрібно знову звикати до часу підйому і часу відходу до сну, тому багато людей відчувають недосипання, що веде до додаткового навантаження на серцево-судинну систему, втрати концентрації уваги і мігрені.

Дослідження показали, що кількість серцевих нападів у перший понеділок після переведення годинників зростає на 25% і тримається на цьому рівні весь наступний тиждень. Автори дослідження пов’язують цей показник зі стресом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як до 1 квітня обрати сімейного лікаря: практичні поради

Для того, щоб швидше адаптуватися до переведення стрілок, потрібно заздалегідь починати змінювати свій звичний графік — лягати спати на 15-20 хвилин раніше звичайного і вставати вранці раніше звичайного на 15 хвилин. Поступово цей час можна зрушувати.

Крім того, від переведення годинників страждають онкохворі та літні люди. Порушення сну викликає підвищення тиску і послаблення психічного здоров’я. У перші дні адаптації зростає ризик інсульту і найчастіше він трапляється саме в ранкові години. Статистика показує, що в період переведення стрілок на зимовий і літній час збільшується кількість ДТП, суїцидів і нервових зривів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як прожити Великий піст – поради священика

Для того, щоб цей період пережити безболісно, слід більше бувати на свіжому повітрі, зменшити споживання гострої, жирної і солодкої їжі.

Також виникає порушення в роботі внутрішніх органів через порушення синхронізації ритмів їх роботи з зовнішніми. Наприклад, системі травлення потрібно налаштуватися на переробку сніданку на годину раніше, мозку – на концентрацію, наприклад, під час керування автомобілем тощо. Замість великої кількості кави – пити зелений чай. Крім того, варто пити більше рідини. Для тих, хто багато працює, варто зменшити навантаження на роботі в період адаптації і не засиджуватися допізна в офісі або біля комп’ютера.

Психологи вважають, що переведення часу впливає на дратівливість людини і в цей період варто бути уважнішими і терпимішими до оточуючих.

Джерело: РБК — Україна

 

Ще статті по темі

Back to top button