Суспільство

Антени на смітник, або Чернігівщині скоро відключать безкоштовне телебачення

Для багатьох українців, зокрема пенсіонерів, як у селах, так і в містах, перегляд телепрограм є мало не єдиною розрадою. Кінотеатри, театри або концерти цій категорії людей вже давно не по кишені. Пенсій чи зарплат наразі ледь вистачає на найнеобхідніше – оплату комунальних послуг, прості продукти та деякі медикаменти. І ціни щомісяця кусаються дедалі болючіше. Попри це, людям вже давно варто було задуматися ще про одну статтю видатків, цього разу йдеться про можливість дивитися улюблені телеканали.

Замість тумбочки – телевізор

Кабінет Міністрів України своєю постановою від 13 червня 2018 року № 509 визначив чіткі терміни, коли в країні буде припинено аналогове цифрове мовлення, тобто те, яке ще можна дивитися безкоштовно. 31 липня 2018 року його відключать у місті Києві та Кіровоградській області, а 31 серпня 2018 року – по всій території країни. Так мало статися ще три роки тому, згідно з міжнародною угодою «Женева – 2006», але виконання повсякчас переносили через неготовність держави до такого кроку. Проте засоби масової інформації постійно повідомляли, що це не за горами.

І ось час настав. Із 1 вересня жителі нашої області зможуть використовувати свої телевізори не за призначенням – приміром, як тумбочки чи стільчики. А кімнатні антени та вуличні, що не ловлять сигналів у дециметровому діапазоні, можна буде взагалі викинути на смітник або знайти їм якесь інше застосування.

Жарти жартами, але заручниками цієї ситуації стануть, як завжди, найбільш незаможні й соціально незахищені люди. Вони не проти технічного прогресу, просто на «цифру» банально немає грошей. Хоча певний час у державі працювала програма безкоштовного надання громадянам телевізійних тюнерів цифрового телебачення Т2. Та навряд чи їх отримали всі, хто не в змозі сам їх купити.

Тим часом представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення сповнені оптимізму.

«Лише 5-6% домогосподарств можуть відчувати реальні незручності після кодування. Їм доведеться укладати договори з провайдерами, щоб продовжувати приймати сигнал із супутника або вибирати інші способи прийому: цифрові, ефірне телебачення, а може, кабель», – сказав під час одного зі своїх інтерв’ю Валентин Коваль, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Мабуть, зі столиці видніше, як живуть люди на периферії… Проте й залишати країну на узбіччі технічного прогресу не можна.

Молодь і заможніші люди цифрою вже давно розжилися. Щоправда, в одному з сіл Менського району і цифрове, і аналогове телебачення не завжди радує якістю картинки. Під час аналогового прийому двоїться зображення чи «випадає сніг». Із цифровим сигналом картинка чіткіша, але якщо інколи зображення або зникає, або на телеекрані з’являються так звані «кубики», коли картинка розсипається на частини. От лише неякісна трансляція в цифровому форматі все одно коштує грошей.

Журналістів «ЧЕЛАЙН» також зацікавило, що думають місцеві телевізійники про перехід на цифрове мовлення. По коментар звернулися до Артема Шелкового, продюсера філії ПАТ НСТУ «Чернігівська регіональна дирекція».

«Згідно з постановою Кабміну № 815 Суспільне має відключити аналог в останню чергу. Для інших каналів відключення переносили вже кілька разів: квітень, липень, тепер – серпень. Суспільне прагне бути рушієм змін та інновацій на медіаринку країни.

Аналогове мовлення є застарілою і дуже енергозатратною технологією зв’язку, що створює перешкоди на кордонах України з іншими країнами та займає значну частину радіочастотного спектру. «Аналог» також заважає впровадження 4G-зв’язку.

Усі країни Європи, окрім України, вже давно перейшли на цифрове мовлення та відмовилися від аналогу», – зазначив пан Артем.

Навіщо потрібні зміни

У Нацраді з питань телебачення і радіомовлення запевняють, що основна перевага від переходу на цифровий стандарт мовлення у тому, що можна буде дивитися більше каналів. Проте часто від людей, які вже користуються цифровим чи супутниковим телебаченням, можна почути, що, мовляв, каналів багато, а дивитись нічого. Але це вже трішки інша проблема.

Існує і суто технічний погляд на ситуацію. Для передачі цифрового сигналу потрібен менший діапазон, ніж для аналогового. Іншими словами, там, де раніше був один аналоговий канал, можна буде передавати десяток цифрових каналів. Тобто з часом замість нинішніх 20 каналів в ефірі можуть бути кілька сотень. Водночас такий сигнал стійкіший до перешкод і потребує меншої потужності передавальної антени.

Ціна цифрової революції

Аби продовжувати дивитися улюблені серіали та передачі після 31 серпня, доведеться потрусити гаманцем.

«Необхідно придбати цифровий тюнер (приблизно 400-500 гривень. – Авт.), можливо, оновити трішечки вашу антену або телевізор. Але сам перегляд програм залишиться безкоштовним. Або можна підключитися до кабельної мережі, яка, швидше за все, проведена у вашому під’їзді, якщо ви мешкаєте в багатоквартирному будинку. Ви будете бачити значно більше каналів, ніж раніше, але за це треба буде платити. Є ще один варіант – встановити супутникову антену і тюнер. Це теж потребує грошей. І за перегляд програм також доведеться в майбутньому платити», – розповів член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Ільяшенко.

Варто зазначити, що подорожчання телекомунікаційних послуг, зокрема, кабельного телебачення, є загальносвітовою тенденцією, і найчастіше це призводить до зниження попиту на нього. Наприклад, частина людей у США відмовляється від перегляду телепередач. Шкода, якщо так буде і на Чернігівщині. Адже одна справа, коли людина не дивиться телевізор з особистих причин, а геть інша – якщо через бідність.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Было бы что смотреть,одно враньё и зомбирование.Пусть с начало ещё запустят.Только болтовня.Так как будет ловить и русские каналы.

  2. А почему, когда идет дождь или даже приближается, то сигнал, то исчезает, то появляется, то полностью проподает, даже в центре Чернигова, я молчу о Всех Наших селах….

Back to top button