Суспільство

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів

У процесі аудиту бюджету Чернігівської міської територіальної громади, завершеного в січні 2024 року, досліджувалося питання транспортного обслуговування населення, яке здійснювали як комунальні, так і приватні підприємства.

Це питання не залишилося без уваги аудиторів, відповідно до ч. 4 ст. 9 Закону України «Про критичну інфраструктуру», де стверджується, що транспортне забезпечення належить до життєво важливих функцій і послуг, порушення яких призводить до негативних наслідків для національної безпеки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автобусний «колапс» по-чернігівськи: як вирішили ситуацію та що кажуть чернігівці (Відео)

Було встановлено, що перевезення населення громади автобусними маршрутами здійснювалося приватними перевізниками, які отримували кошти з місцевого бюджету в межах виконання Програми громадського транспорту загального користування м. Чернігова на 2022-2024 роки, затвердженої рішенням міської ради від 25.11.2021 року № 13/VIII-2 (далі – Програма).

Під час дослідження виконання Програми аудитори з’ясували відсутність об’єктивно-рівноцінних умов для всіх учасників на ринку пасажироперевезень. За наявності у КП «Чернігівське тролейбусне управління» автотранспортного парку, що належить Чернігівській міській територіальній громаді, кошти на виконання Програми надавали лише приватним перевізникам.

Крім того, встановлено використання приватними перевізниками неліцензійних транспортних засобів на маршрутах загального користування м. Чернігова. А це порушує норми чинного законодавства України та створює загрози для життя та здоров’я пасажирів.

Подіями, які сталися в Чернігові 2 травня 2024 року, коли приватні перевізники відмовилися вийти на маршрути, підтверджено відсутність сталого функціонування та розвитку транспорту міської територіальної громади, про що було раніше зазначено в аудиторському звіті. Адже ще в січні аудитори попереджали: якщо не оновлювати комунальний транспортний парк, а розвивати лише приватних перевізників, то в майбутньому можливе часткове або повне зупинення руху громадського транспорту.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button