Суспільство

Багато хворих і лікарські вакансії: ситуація з медичною галуззю на Чернігівському прикордонні

Галузь охорони здоров’я України і до широкої війни була не в найкращому стані. Війна ж ситуацію ускладнила. Та хоч би там що було, а люди хворіють в усі часи і, відповідно, потребують лікарської допомоги.

Загалом на Чернігівщині ситуація, дякуючи Богу та ЗСУ, більш-менш така, як до повномасштабного вторгнення. Чого не скажеш про прикордоння, де ворожі обстріли й бомбардування — на жаль, постійні. Тому без медичних послуг не обійтися.

«У нашій лікарні все нормально. Із НСЗУ укладений договір на 11 пакетів медичної допомоги. Тож надаємо всі послуги, передбачені цими 11 пакетами. Це терапевтичний, хірургічний, поліклінічний, паліативний пакети медичної допомоги. Мобільна паліативна допомога. Пакет для надання допомоги вагітним та інші.

Тож надаємо медичну допомогу всім пацієнтам. Ситуація більш-менш наразі спокійна. Взагалі ми на села не виїжджаємо. Це первинна ланка займається допомогою селам, зокрема фельдшерсько-акушерські пункти. Але людям із віддалених сіл, які звертаються до нас по допомогу, ми її надаємо», – зазначає Ірина Якубовська, генеральна директорка Сновської ЦРЛ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Борітеся – поборете!»: в громаді на Чернігівщині відбудуться шевченківські батли

За її словами, кадрова проблема, що спостерігалася раніше, нікуди не зникла.

«Лікарів не вистачає. Нам дуже потрібні анестезіолог, хірург, хірург-стоматолог. Всі інші спеціальності більш-менш нормально укомплектовані. Молоді до нас багато за останні три роки приїхало», – каже Ірина Якубовська.

Нині в медичному закладі лікується дуже багато пацієнтів.

«На 108 ліжок на сьогодні 144 хворих лікується в наших відділеннях. Багато людей паліативної допомоги потребують, то це відділення попитом користується. У стаціонарі паліативного відділення є лежачі хворі, а також онкохворі в термінальних стадіях. Навіть вже черга до цього відділення, не вистачає ліжок. То думаю, що будемо переводити туди ліжка з якихось інших відділень. І терапевтичне відділення в нас дуже затребуване. На сьогодні на 53 ліжках 62 хворих лікуються. І вагітні лежать у гінекології. Роботи вистачає», – наголошує генеральна директорка Сновської ЦРЛ.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button