Суспільство

Багаття і цвіт папороті: священик розповів, як відзначати Різдво Іоанна Хрестителя

Так уже сталося, що церковне свято Різдво Іоанна Предтечі, якого ще називають Хрестителем, та язичницьке свято Купала припадають на один день – 7 липня. Щоправда, за словами настоятеля Катерининського храму отця Романа, в цих святах немає нічого спільного.

«Щороку 7 липня за новим стилем церква відзначає Різдво Іоанна Предтечі, Хрестителя Господнього. І це – велике свято. 

Відомо, що Батьки Іоанна Хрестителя були безплідними, до того ж немолодими. А в старозавітні часи, особливо у східних країнах, людей, які не мали дітей, вважали великими грішниками й усі над ними насміхалися. Але подружня пара не озлобилася, навпаки, мала надію й вірила, що Господь дасть їм благословення – дитя. Бог почув, і за терпіння й молитви обдарував їх великою радістю – немовлям. Після народження Іоанна тодішній правитель Ірод повелів вбивати дітей до двох років у Віфлеємі й околицях. Рятуючись від напасті, батьки Хрестителя разом із малюком пішли в пустелю і були там довгий час. Іоанн виріс у пустелі, а тому був великим аскетом і пісником. Коли настав час, він прийшов і проповідував: «Покайтеся, бо наблизилось царство Боже». Тобто він проповідував того, хто мав прийти після нього, – Спасителя Ісуса Христа», – розповів отець Роман.

У народі існує багато традицій, пов’язаних із святом, зокрема, цього дня влаштовують гуляння, пари стрибають через вогнище, а відчайдухи шукають квітку папороті. Адже легенда свідчить: той, хто зірве цвіт, стане щасливим на все життя, навчиться розуміти мову тварин, птахів і рослин, йому відкриються заховані в землі скарби, над ним не матиме влади нечиста сила.

«Це стародавні традиції нашого народу, але з православними вони не пов’язані. Церква з пересторогою ставиться до них. Однак, якщо це просто театралізовані дійства, які не несуть чогось поганського і язичницького, не спокушають людину до того, щоб вона відійшла від церкви, то в таких звичаях не варто шукати зла. Навпаки, вони показують наскільки глибоке коріння нашого народу, наша історія», – зазначив священик.

За словами духівника, день Різдва Іоанна Предтечі варто провести з молитвою і за добрими ділами.

«І на свята, і в будні варто жити в мирі з собою й творити добрі діла, діла милосердя. Ліпше допомогти, кому можна, ніж стрибати через вогнище. Бо стрибання, скоріше за все, користі жодної не приносить, а наші добрі діла і нас рятують, й іншим дають розуміння, що таке доброта й краса духовного світу», – вважає настоятель Катерининського храму.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

 

 

 

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Дійсно, свято Іванна Купала не має ніякого відношення до Іоанна Хрестителя. Як і так званий «отець Петро» до православ»я. Не може розкольник і самосвят називати себе православним священником,бо це є великий гріх. Адже для всьго справжнього православного світу цей чоловік є простим мірянином. Як і «церква київського патріархату» не має ніякого відношення до церкви,бо не визнана православ»ям світу.

Back to top button