Суспільство

Люди під час повітряних тривог здебільшого не ховаються: про ситуацію з укриттями на Чернігівщині

Уже тривалий час повітряні тривоги є атрибутом ледь не щоденного життя. Ворог лютує, тож вдається до ракетних обстрілів українських територій. Співвітчизники вірять у наше ППО, але, на жаль, прильоти, які забирають людські життя і приносять руйнування, таки трапляються.

Найбільш безпечно перечекати повітряну загрозу в укритті. Але ситуація така, що суттєвий відсоток із них в нашій державі або не в непридатному стані, або закриті, коли в них є потреба. Укриття інспектують, відповідальним особам погрожують звільненнями, але проблема особливо поки не вирішується. Тож чого не вистачає, аби ситуація покращилася, з’ясовували у керівників громад Чернігівщини.

У Сосницькій громаді на початку червня патрульні поліцейські разом із представниками ДСНС вперше перевірили укриття. Тоді, у нічний час, половина з них була закрита. Після рейду ситуація з доступністю суттєво покращилася – майже всі укриття відкриті цілодобово. Щодо забезпечення укриттів – результати перевірки показали, що ситуація не ідеальна, але всі укриття придатні для перебування громадян.

«В нас є питання до укриттів, розміщених у державних підприємствах, установах чи організаціях, які є балансоутримувачами  даних укриттів, але нічого в них не роблять, Кажуть, що у них кошторисами такі роботи не передбачені.

У більшості укриттів є все, що треба, а ось вентиляція – не всюди. Але це питання до балансоутримувачів, а не до мене. Адже неможна витрачати кошти з місцевого бюджету на об’єкти, які перебувають у комунальній власності. Інакше, це буде порушення законодавства України і мене притягнуть до відповідальності за нецільове витрачання коштів.

Укриття у навчальних закладах в переважній більшості ми обладнали всім, що потрібно. У школах і садочках укриття є. Лише в деяких невеликих селах, де мало діток, немає ні фінансової, ні іншої можливості їх обладнати. Такі заклади перебувають на онлайн навчанні. Можливо, навіть до завершення війни доведеться навчатися онлайн у тих закладах», — розповів Андрій Портний, голова Сосницької громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці вчать корейську мову, ласують корейськими стравами і захоплюються корейською культурою

А взагалі він каже, що під час повітряних тривог люди в укриття не ховаються, бо Слава Богу, прильотів не було.

«Облаштування укриттів —  це тривала робота, яка не припиняється. І ми подаємося на субвенції, які передбачені для будівництва, реконструкції укриттів», — сказав очільник громади.

У Ніжинській громаді також продовжують працювати над облаштуванням укриттів. Зокрема, звернулися жителі однієї з багатоповерхівок щодо облаштування у їхньому будинку укриття.

«На засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про фінансування заходів щодо облаштування цього укриття у сумі 199 479,00 грн., де одночасно можуть перебувати понад 300 осіб.

Варто зазначити, що з початку року за кошти місцевого бюджету облаштовано 4 укриття на суму 800 тис. грн для 1506 осіб», — зазначають у міській раді.

Міський голова Олександр Кодола зауважив, що робота в даному напрямку постійно проводяться, але й це відповідальність мешканців цих будинків. Досить часто самі жителі засмічують та безладно ставляться до свого укриття. Засмічують навіть після того, як комунальниками були проведені роботи з вивозу сміття, тим самим ставлячи під загрозу і своє життя і життя сусідів.

Дбають про безпеку і в менших населених пунктах.

Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу розповів, що укриття мають, до нього під час небезпеки ховаються школярі.

«Діти перебувають в укритті, поки не мине небезпека. А в основному люди не ховаються поки що. Хоча укриття відкрите й доступне.

Ми це укриття побілили своїми силами, але воно однозначно потребує ремонту. Приміщення не використовувалося з часу будівництва – 80-х років. Нині там є лавочки, питна вода, парти, пледи, Wi-Fi, встановлені біотуалети», — розповів Роман Боюн.

Людмила Железняк, директор Тур’янської гімназії Сновської міської ради розповіла, що у їхньому селі укриття в школі обладнане належним чином.

«Підвальне приміщення дуже велике. На 100 людей воно вже обладнане, при потребі можна обладнати залу ще на 100 людей. Там у нас є медична кімната і ліжка. Дай Бог, щоб це все нам не знадобилося. Лавки й парти позаносили, дошка у підвалі є, Wi-Fi. До речі, працівники школи самі лавки поробили. І всі поприносили доріжки, звичайні половики, килимки і позастилали їх. Укриття обладнали у відповідності до всіх вимог. Воно у нас відкрите постійно», — зауважила директорка закладу.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button