Суспільство

Безпека в авто: думки водії стосовно пасків

Немає значення, водій ти чи пасажир, використовувати паски безпеки в авто – твій обов’язок. Оскільки паски безпеки є найбільш ефективним засобом безпеки дорожнього руху для запобігання смертності і травматизму, їх застосування обов’язкове, згідно із законодавством. Так говорить прес-офіцер Патрульної поліції Чернігова Віталій Копистко.

«Правилами дорожнього руху передбачено використовувати їх усюди і без обмежень у населеному пункті. Єдине послаблення – для водіїв таксі та поліції. Вони можуть тільки в деяких випадках ними не користуватися. А для всіх водіїв і пасажирів немає обмежень. Відповідно до Адміністративного кодексу, за порушення правил користування пасками безпеки штраф на сьогодні фіксований 51 грн», – говорить Віталій Копистко.

Водій Олександр, стаж 5 років, каже, що не пристібається паском безпеки і вважає, що шансів вижити, коли ти не пристебнутий, більше. Але наголошує, що все залежить від автівки.

«Я впевнений у собі водій, намагаюсь не порушувати правил дорожнього руху, тому не користуюсь паском. Якщо в машині є подушки безпеки, то ні для водія, ні для пасажира спереду загрози життю немає, і великої різниці пасок ролі не зіграє», – розповідає Олександр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Результатом нетверезого водіння стала ДТП

Тетяна, водій із стажем 6 років, розповідає, що паски безпеки, безперечно, потрібні.

«Я постійно за кермом, оскільки в мене це пов’язано з роботою. Хоча трошки грішу і їжджу без нього, але, коли їду на великі дистанції, то користуюсь ним постійно. Думаю, що в разі серйозної аварії паски не рятують, але у випадках дрібних підстраховують», – зазначає дівчина.

За словами експертів, хоч сума штрафу й символічна, але часу і клопоту буде багато. І, звісно, якщо пасажир не пристебнутий, то штраф буде, відповідно, на водія цього транспортного засобу. Навіщо водієві витрачати час і свої гроші, краще перестрахуватися і не ігнорувати правил на дорозі.

Можна подумати, що з існуванням інших автомобільних заходів безпеки ремені безпеки вже застаріли. Але доведено, що вони, як і раніше, виконують найважливішу функцію захищеності в транспортних засобах. Насправді, хоч подушки безпеки підвищують ефективність ременів аж на 40%, самі по собі вони не такі ефективні. З усіх аварій, пов’язаних із автомобільними смертями, згідно з оцінками, понад 60% людей не були пристебнуті.

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. Я считаю, что ремни безопасности это личное дело каждого человека: хочешь пристегивайся, хочешь не пристегивайся!!!!

    1. Можно было бы сказать и так, но стоимость лечения будет за Ваш счет и вылечить синяк на лбу куда проще чем внутричерепную гематому. Да и к тому же есть шансы сохранить лобовое стекло, а не только свою голову, а если ещё и подушки безопасности есть в машине, то шансы увеличиваются в разы.

  2. Я завжди непристебуюсь а якшо зупиняють то пройізжджаю зайву 50 метрів і кажу що поки ви йшли я вжє відстібнувся ,в менє авто 86 р.в.,то якшо приклєені іконки на торпєді то це вищій рівень бєзпеки ,а молитва це 100% підвищує безпеку пойіздки,а на скутєрі йіжджу бєз шолома мені неподобається оглядовість

  3. наказывать водителей надо за те нарушения, которые несут угрозу другим участникам движения. Если же я непристегнутый удавкой, которая мешает управлять транспортным средством, никому я на дороге не мешаю.

Back to top button