Суспільство

Знав багато мов і феноменально рахував: геній з сіверських земель Арраго

Арраго (справжнє прізвище Левітін) Роман Семенович народився в 1883 р. у Конотопі, який на той час входив до Чернігівської губернії. Він постійно щось рахував, навіть засинаючи, робив різні підрахунки.

Оскільки його родина мала скромні статки, Роман з підліткового віку мав підпрацьовувати. У 17 років він був прийнятий на роботу у контору гуртового торгівця мануфактурою, де в його обов’язки входила перевірка рахунків-фактур. Те, що міг зробити будь – який працівник за день, Роман Левітін рахував за півгодини-годину. І як не дивно це може звучати зараз, проте за рік наполегливої праці він зібрав достатньо коштів, щоб здійснити свою мрію — вступити на математичний факультет Сорбоннського університету.

Хоча за цей час він встигає отримати не тільки диплом математика, а ще й біолога у інституті Монтефіоре у Льєже, та й інженера у Політехнічній школі в Генте. У своєму доволі молодому віці вільно володів багатьма іноземними мовами: німецькою, польською, французькою, англійською, іспанською, італійськю, португальськю та голландською. Навчаючись на інженера, він отримав доволі складне завдання: підготувати проєкт арки мосту. За підрахунками професора на це завдання студент мав витратити не менше тижня, адже цей проєкт вимагав великої кількості математичних розрахунків. Проте Левітін видав результат за декілька хвилин. Професор був вражений. Він порадив студентові не займатися нічим іншим, окрім концертних виступів, де він зможе заробити шалені статки. І у 25 років Роман Левітін почав проводити свої феноменальні виступи уже під псевдонімом Арраго.

Завдяки його феномену, артистичним здібностям та знанням багатьох мов він вільно гастролював світом як артист оригінального жанру. Арраго постійно вражав своїми здібностями, виконуючи складні обчислення, у тому числі обчислював усно всі види арифметичних дій з багатозначними числами, вирішував завдання щодо зведення в ступінь і вилучення кореня з десятизначних чисел, пам’ятав точні дати народження знаменитих людей та дати різних історичних подій. Під час одного із виступів однакові завдання були дані для Арраго і підрахунку на арифмометрі (механічний прилад – попередник калькулятора). Арраго виконав завдання на 8 сек. швидше, а ніж здійснені підрахунки на арифмометрі.

Перед першою світовою війною Арраго – Левітін повернувся до Росії, де також продовжував свої виступи. Неодноразово він виступав і в Україні. Під час одного із таких виступів у Києві один професор запропонував йому вирахувати корінь квадратний із астрономічної цифри – 485 765 786 891. Як правило Арраго витрачав на такі підрахунки не більше хвилини. Проте у даному випадку це зайняло значно більше часу, адже Арраго перепровіряв декілька разів, а потім відповів професору, що той помилився, бо із цього числа корінь квадратний не вираховується без залишку. Професор погодився і сказав, що він спеціально запропонував йому таке число, щоб перевірити відомого обчислювача.

Арраго сказав, щоб корінь квадратний може бути вирахований без залишку, якщо ця комбінація чисел матиме в кінці 961, а не 891.

Для глядачів його виступи були казковими та надприродними. Проте давалися Арраго дуже складно та виснажливо. Часто після концертів він втрачав свідомість. Відомі лікарі пропонували йому припинити виступи, адже така напруга для мозку могла скінчитися плачевно. Так і сталося: Арраго Роман Семенович помер  у 66 років під час одного зі своїх виступів від крововиливу у мозок. Ще за життя, у 1949 році він заповів свій мозок Інституту з вивчення мозку ім. академіка В. М. Бехтерева. Його феномен не зрозумілий і нині.

Хтось пояснює це відхиленнями у мозковій діяльності, хтось  — специфікою його електромагнітних імпульсів. Сам Роман Семенович пояснював це частково його феноменальною зоровою пам’яттю. Він говорив, що кожна цифра, яку він бачить, наче закарбовується у мозку і приймає постійний колір, наприклад – сімка – зелена, п’ятірка – червона і т.д.

Джерело: Чернігівщина туристична запрошує

Ще статті по темі

Back to top button