Суспільство

Більше 12 мільйонів гривень з бюджету Чернігова піде на ремонт старих будинків

На капітальні ремонти в чернігівських багатоповерхівках кошти міського бюджету можна буде залучити тільки на умовах співфінансування зі співвласниками квартир у пропорції 50/50.

Це передбачено проектом Програми сприяння збереженню і покращенню технічного стану житлового фонду міста та його безпечній експлуатації на 2020-2022 роки, яку виконавчий комітет міської ради розглянув і погодив на засіданні 18 листопада.

Така програма готується вдруге, попередня приймалася на 2017-2019 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще один будинок ОСББ ремонтуватиметься за кошти міського бюджету Чернігова

У цій Програмі, як і в попередній, визначення об’єктів, які потребують усунення дефектів технічного стану шляхом проведення капітального ремонту будинку, його окремих конструктивних елементів, інженерних систем, механічного, електричного та іншого обладнання здійснюється згідно з діючим Порядком виявлення, обстеження та вжиття відповідних, заходів щодо усунення дефектів технічного стану багатоквартирних жилих будинків у місті Чернігові.

Разом з тим, важливою відмінністю нової Програми є ширші можливості для акумулювання коштів на ту половину вартості капремонту, яку вносять співвласники будинку. Якщо раніше це мали бути виключно кошти, додаткові до квартирної плати, то тепер не тільки. Нова Програма дасть право співвласникам квартир у будинку на загальних зборах визначити, які кошти використати. І при наявності резерву коштів, зібраних цим будинком на поточні ремонти, їх можна буде скерувати на капітальний.

Тобто співфінансування робіт по капітальному ремонту будинку співвласниками багатоквартирного будинку, відповідно до нової Програми, здійснюється:

  • за рахунок коштів, накопичених на реконструкцію, реставрацію, проведення капітального ремонту, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку
  • та/або коштів, сплачених управителю за послугу з управління багатоквартирним будинком (складові витрат на утримання будинку та прибудинкової території та поточний ремонт спільного майна будинку: — поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків), та іншого спільного майна багатоквартирного будинку; — поточний ремонт внутрішньобудинкових систем: водопостачання; водовідведення; теплопостачання; гарячого водопостачання; зливової каналізації; електропостачання; газопостачання).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові може обвалитися будинок: міські служби «добили» двоповерхівку (Відео)

Зокрема, на сьогодні у тарифах на управління житловими будинками комунальних ЖЕКів Чернігова на поточний ремонт закладені 26-27% їх вартості. Облік цих коштів побудинковий. Разом з тим, кошти на капітальні ремонтні роботи в будинках у них не закладені.

Прогнозний обсяг фінансування Програми сприяння збереженню і покращенню технічного стану житлового фонду міста та його безпечній експлуатації на 2020-2022 роки складає 12 090, 0 тис. грн., із них: на 2020 рік –  4 030,0 тис. грн.; на 2021 рік – 4 030,0 тис. грн.; на 2022 рік – 4 030,0 тис. грн.

Після погодження виконкомом Програма ще потребує затвердження депутатами на сесії Чернігівської міської ради.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Прес-служба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button