Суспільство

У Чернігові повсихали каштани: біологи назвали причину (Фото)

У Чернігові почали всихати дерева каштанів – і це попри досить вологе літо. Каштани на вигляд наче у глибоку осінь – листя пожовкле й починає опадати. Це псує загальну картину міста. ЧЕline звернувся по пояснення до кандидата біологічних наук Юрія Карпенка.

— Ситуація, звісно, ненормальна. Цього року вологи дерева отримують достатньо, а тому мали б стояти зелені, пояснює Юрій Олександрович. – Основна причина того, що каштани почали всихати – каштанова міль. Молоді листя більш вразливі до дії шкідника, вони не мають міцних і щільних покривів, а тому шкідник легко проникає в структуру листка, відкладає яйця і починається процес знищення дерева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Борзнянському лісгоспі знають, як збільшити популяцію лосів

Позбутися цієї молі, стверджує біолог, практично неможливо. Це проблема, до речі, не лише Чернігова. Не врятують і феромонні пастки, а ін’єкції, що їх вводять у стовбур дерева, надто дорогі.

Як варіант, Юрій Карпенко радить поступово замінювати кінські каштани на більш стійкі сорти, наприклад м’ясочервоні каштани.

У КП «Зеленбуд» називають й іншу причину всихання каштанів – вихлопні гази. Ситуацію з деревами тут вивчають регулярно, навіть запрошують столичних експертів, аби ті зробили висновки та дали поради. Вчені радять повністю прибрати уражені дерева.

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. Придурочные лугандоны из обленерго попиляли как попало, а виновата моль.

  2. Типа если б не моль, то эти каштаны нормально бы выглядели. Изуродовала деревья по всему городу не моль, а кто-то кому руки надо пообрезать по самую ж…

  3. Срезать — и насадить грецких орехов, пусть белочки лакомятся всласть

  4. установлено, что негативное воздействие на атмосферный воздух города создается в результате деятельности ООО «Техагросоюз», пренадлежащее меру города Атрошенко, мощности которого находятся на бывшей территории ПАО «Черниговское Химволокно».Инспекторами по охране окружающей природной среды выявлены факты нарушений требований природоохранного законодательства ООО «Техагросоюз»

Back to top button