Суспільство

Час жовтого листя: на чернігівців чекає зміна погоди

У народі жовтень традиційно називають грязень, хмурень, листопадник чи зазимник.

У жовтні в селах традиційно вже не було польових робіт. Звідси й народні приказки: «Як прийшли жнива, жінка як нежива, а як прийшла Покрова, то й жінка здорова», або «Настали жнива – лежить баба нежива, а прийшла Покрова – стала баба здорова». З Покрови починали справляти вечорниці, що тривали до Великодня, і гуляли весілля, які тривали до пилипівських заговин.

Між тим, більшу половину жовтня ми вже прожили. Причому початок жовтня був теплим, потім характер погоди змінився, бо похолодало та задощило.

Із четверга, 17 жовтня, на українців чекає зміна погоди. Опади практично покинуть нашу країну, на заході подекуди стане ясно та безхмарно. Невеликі дощі залишаться тільки на крайньому сході та півдні.

Однак Україну потроху накриватимуть заморозки, які будуть не тільки в повітрі, але й на поверхні ґрунту. В Укргідрометцентрі кажуть, що варто очікувати і на туман уночі та вранці, тож водіям слід бути обережними.

Чернігівські синоптики традиційно далекоглядних прогнозів не складають, але спрогнозували погоду на найближчі дні. До того ж, віщують сильні нічні заморозки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обіди для ВПО, багатодітних і сімей у кризових ситуаціях: у громаді на прикордонні запрацював проєкт «Соціальна кухня»

«18 жовтня по Чернігівській області передбачається мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно-східний, 5-10 м/с. Температура по області: вночі сильні заморозки 0-5, вдень 6-11 тепла.

По Чернігову також збережеться мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно-східний, 5-10 м/с. Вночі сильні заморозки 0-2, вдень 8-10 тепла.

На 19-20 жовтня – мінлива хмарність, без опадів. Вітер північний, 5-10 м/с. Вночі сильні заморозки 0-5, вдень 7-12 тепла.

На 21-22 жовтня – без опадів. Температура вночі 21 жовтня від 2 морозу до 3 тепла, 22 жовтня 1-6 тепла, вдень 10-15 тепла», – розповіли в Чернігівському обласному центрі з гідрометеорології.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button