Суспільство

Чернігів увійшов до п’ятірки безпечних міст України

Найбільш безпечним обласним центром України визнано Хмельницький, одразу за ним йдуть Тернопіль, Чернівці, Чернігів та Івано-Франківськ.

Таким є рейтинг безпечності обласних центрів України, оприлюднений Інститутом суспільно-економічних досліджень.

Натомість, до п’ятірки найнебезпечніших міст потрапили Запоріжжя, Кропивницький, Київ, Севєродонецьк і Миколаїв.

Рейтинг безпечності облцентрів є результатом співставлення даних Третього всеукраїнського муніципального опитування мешканців обласних центрів, проведеного на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту (ІRI), та статистики щодо кількості кримінальних правопорушень.

Опитування виявило й цікаві парадокси.

Наприклад, у туристично привабливому Львові зареєстровано понад 200 кримінальних правопорушень на 10 тис. населення, однак безпечно почуваються понад 65 % городян.

Тоді як у прифронтовому Маріуполі злочинність – одна з найменших у країні (32 злочини на 10 тис. населення), проте лише 41% респондентів почувається в безпеці.

За словами експерта з макроекономічної політики Інституту суспільно-економічних досліджень Крістіни Аврамченко, сприйняття громадянами рівня безпеки в місті може відрізнятись від об’єктивних даних про стан безпеки, оскільки на сприйняття впливає низка чинників, серед яких близькість до зони бойових дій, рівень освітлення на вулицях, присутність в інформаційному полі міста даних про заходи безпеки або правопорушення, оцінка роботи правоохоронних органів тощо.

Те саме можна сказати й про діяльність поліції. У тих містах, де мешканці схвалюють діяльність поліції, вони почуваються безпечніше. Оцінки сприйняття та статистичні дані фактично збігаються передусім у містах, де рівень злочинності найвищий і найнижчий, що також підтверджується соцопитуванням.

b8310d7-bezpechni-mista-ukraini

Джерело: Українська правда. Життя

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button