Суспільство

Чернігівська міськрада має намір провернути небачений освітянсько-медичний трюк

На черговій сесії Чернігівська міська рада має намір запустити руку в кишеню кожного працівника медичної й освітянської галузі міста. Адже на засідання буде винесено питання про перерозподіл державної дотації на утримання закладів охорони здоров’я та освіти. З цієї дотації область виділила на Чернігів 10 мільйонів 300 тисяч гривень, які повинні були б піти на заробітні плати, надбавки, премії вчителям, медикам.

1

2

3

Але замість цього міська влада вкотре хоче скерувати ці гроші на капітальні видатки – 5 мільйонів «закатати в асфальт» (внутрішньоквартальні проїзди) і 5 мільйонів 300 тисяч – на добудівництво дитячого садочка на Масанах.

34050737_470908080010294_9038580789771501568_n

А всі працівники двох надважливих сфер нехай зачекають, адже в бюджеті Чернігова вистачає грошей на зупинки за феноменальними цінами, дорожезні катальпи, «золоті» підземки і пляжі, але чомусь немає грошей добудувати садочок і «залатати» міждворові проїзди – для цього треба забрати їх із кишень містян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Влада чинить як князьок із своїми холопами», – чернігівські вчителі про втрату надбавки (Відео)

Резонанс цієї ситуації удвічі більший на тлі аналогічних дотацій по районах. Адже загальна сума допомоги з центрального бюджету на Чернігівську область становить 62,2 мільйона гривень, тобто майже 52 мільйони розподілили між громадами. Ми поцікавились у керівників громад, як використовуватимуть дотацію.

Сергій Гарус, керівник Іванівської ОТГ: «А як? Субвенція може використовуватись тільки за цільовим призначенням. Цільове призначення цієї субвенції – це оплата праці вчителям, медикам. У нас зараз почалась відпускна кампанія, тому ці кошти здебільшого підуть на відпускні».

Олександр Медведьов, керівник Сновської ОТГ: «Тільки на заробітну плату. Ми зараз і так із міського бюджету на ці сфери виділили 4 мільйони 800 тисяч. Грошей не вистачає. Тому тільки на ці захищені статті. Зокрема на відпускні. Щоб люди без затримки їх отримали».

Ратан Ахмедов, керівник Корюківської ОТГ: «Саме цієї субвенції ми не отримували. Але, здається, вона може використовуватись тільки на потреби освіти та медицини. Це цільова субвенція, інше не передбачене законом. Ви уточніть в управлінні фінансів».

Володимир Ігнатченко, керівник Носівської ОТГ: «Це буде виключно на заробітні плати. Ми, щоб профінансувати наші освіту і медицину, навіть борги брали. Тому використовуватимемо тільки за призначенням».

Усе всім зрозуміло? Отак – кому відпускні і зарплати, а кому – асфальт. До речі, останній також потрібен, і його з теперішнім децентралізованим бюджетом Чернігова вистачило б на все місто, якби не марнотратство влади в багатьох статтях видатків.

Контраст Чернігова з громадами області очевидний. Там дбають про людей, тут – про дивні амбіції, дуті рейтинги та загальну картинку. Більше того, чернігівські можновладці в ситуації зі скасуванням 20-відсоткової надбавки вчителям уже говорили «Немає грошей. Будуть – профінансуємо», але відбувається все не так, як говориться. Сьогодні замість 20% є тимчасові 5%, водночас приходять дотаційні гроші, але на надбавку вони не йдуть. Для розуміння ситуації – зверніть увагу на відсотки надбавки в різних громадах Чернігівщини й акцентуйте увагу на Чернігові, де міська влада всіляко дискримінує бюджетників.

33869307_470908260010276_5080325722753466368_n

Ми взяли коментар у кількох працівників освітньої сфери, які поки що не захотіли називатись, мотивуючи це можливим тиском з боку управління освіти.

«У нас гроші забирають безсоромно. Якщо заберуть ще й цю дотацію, буде вже незрозуміло – це бюджет міста чи кишеня окремих чиновників», – так викладачі оцінюють можливий перерозподіл.

Також цікава позиція профспілок, які, схоже, остаточно втрачають свою основну мету створення – боротьбу за права трудящих. Спершу вони легко «проковтнули» зменшення надбавки вчителям, назвавши обурення вчителів «політичною боротьбою», тепер ні сном, ні духом про перерозподіл освітянсько-медичної субвенції. Так, керівник освітянських профспілок міста Олексій Янченко сказав, що наразі не знає про таку ініціативу (ще одна демонстрація того, наскільки кулуарно і закрито готують питання на розгляд депутатів), буде дізнаватись і в разі чого вживати заходів. Що з цього вийде – побачимо. Адже тепер профспілки завчасно попереджені. А можливо, «необізнаність» профспілок – то майстерно вигадана казка.

А самим медикам і освітянам Чернігова перед травневою сесією щонайменше варто тримати кулаки, щоб питання про перерозподіл або не було винесене, або ж було не проголосоване депутатським корпусом. Адже амбіції влади пускати все «в асфальт», схоже, можуть серйозно залізти в гаманець кожного. Але в будь-якому випадку – завжди все аналізуйте і робіть висновки.

Ще статті по темі

9 коментарів

  1. скоро вибори — отже оприлюднюйте списки тих, хто буде підтримувати злочінні законопроекти і рішення

  2. Шановні мешканці Чернігова! Ви повинні знати правду стосовно того, як і на скільки підвищили вчителям заробітну плату. Це була тільки реклама про підвищення, а насправді попробую пояснити що відбуваеться. По перше, з вчителів знята 15% надбавка з квітня місяця, по друге, у школах директора під пресом управління освіти роблять так називаємую
    економію коштів. Вони потурають всі юридичні закони, а саме: скасували поділ на підгрупи з української мови, скорочують класи, де кількість учнів доводять до 35—36 учнів, скорочують вчителів, у яких мала кількість годин, знімають оплату за кабінети, гуртки, поділ з інших предметів, у кожній школі по різному. Директорам теж не позаздриш. Якщо вони це не виконають, то на їх місце прийде той, хто буде виконувати ці накази. От і рахуйте яке підвищення отримали вчителі. Тільки цікаве питання виникає. А як можно економити на дітях? В той час, коли у країні іде війна, гинуть наші чоловіки, батьки, діти, якісь там «Білогури » отримують премии, будують собі хатинки, а чому б їм не піти захищати нашу Батьківщину, щоб вони зрозуміли ціну людського життя.

    1. Ви ще забули про те, що за заміну при зведенні груп не платять. І за заміну, коли вчитель відсутній через відвідування курсів підвищення кваліфікації. Це теж чимала економія.

  3. Авто статті пересмикує фактами.
    Субвенція яка б не була. І навіть та додаткова ні в якому разі не буде направлена на капітальні видатки. Це суперечить Бюджетному законодавству.
    НАвіть при всьому бажанні мерії і депутатського корпусу міської ради- Казначейство не пропустить кошти виділені як субвенція для освітян і медичних працівників на ремонти доріг чи то будівництво садочку

    1. може в інших містах так, але не в чернігові

  4. Дуже багато читаю у пресі, що відбувається в освіті і дивуюсь. Кріпкі нерви у наших освітян якщо вони це все терплять. Тільки не зрозуміло чому вони мовчать, чого чекають, кого бояться? З давніх давен відомо,що сила ваша в об’єднанні. Піднімайтесь всі школи, дитячі садки одночасно і виборюйте свої права, своє майбутнє, своє місце під сонцем.Якщо всі разом , то всіх не звільнять, нікому буде працювати, якщо поодинці, можуть переламать, але не факт. Бажаю успіхів, хай сам Господь Бог вам допомагає, а я вас благословляю на цю боротьбу!

  5. Заміну груп продовженого дня, курсів, сплачують, але в тих школах, де вчителі вимагають від адміністраціі, а там де сидять і чекають, що це зробить хтось, то не дочекаються. Доречі, щоб це все не сплачувалося- це усний наказ Білогури. Подайте на нього в суд.Отримаєте і заміну, і моральні збитки. А так, з десяток людей подасть позив до суду, можливо пан Білогуга і отямиться і всі інші які його прикривають.

  6. Є такі школи, де на наступний рік навіть не передбачено поділ класу на групи при вивченні іноземної мови. По наказу директора дітей штучно (тільки на папері) переводять в інший клас, щоб зробити неділимі класи. А насправді в класі будуть навчатися бльш ніж 30 учнів. Тож, шановні батьки, поцікавтесь, будь ласка, в якому ж класі буде навчатися ваша дитина. І зрозумійте, що це ваші діти не отримають належних знань.І чи будете ви радіти новим фонтанам і асфальту, збудованими на кошти освітян?

  7. Батьки! Зрозумійте! Вашій дитині буде комфортно і вона отримає належні знання при певних умовах, коли у класах буде не 35 учнів, а 25, коли такі предмети як іноземна мова, українська мова, математика буде ділитися на підгрупи. Тоді діти будуть краще засвоювати програмний материал, у вчителя буде більше можливостей приділити індивідуальну увагу вашій дитині. Якість знань покращиться.Можливо тоді і репетитори відпадуть. Прикро, але наша влада в цьому не зацікавлена. Населення катастрофічно зменшується, а влада все економить тільки чомусь не на собі і не на своїх дітях , а на чужих.

Back to top button