Суспільство

Чернігівські поліцейські кінологи спростували міф про наркозалежних собак

Кінологи Роман Конопацький і Дмитро Страдомський із Кінологічного центру поліції Чернігівської області розказали про те, як собак навчають пошукової роботи та тренують знаходити вибухівку і наркотичні речовини.

– Залежно від характеру, темпераменту та поведінки собаки ми визначаємо майбутній напрямок його роботи. Спочатку собак тренують в ігровій формі – улюблений м’ячик чи іграшку ховають у різних місцях, а тварина має знайти річ за запахом. Свою знахідку вона «позначає» – сідає чи лягає. Якщо готуємо собаку до пошуку вибухових речовин, навчаємо його позначати знахідку спокійно, не торкаючись предмета і не гавкаючи, аби не спричинити вибух. Коли ж собака навчений шукати наркотики, може поводитися навпаки — голосно гавкати, дряпати предмет, – пояснює  Роман Конопацький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кордоні собака винюхав у шкарпетках 19-річного юнака наркотики

Кінолог працює зі спанієлем Джеком, що спеціалізується на пошуку вибухових речовин і зброї.

2020-02-24_170410

Після того, як собака успішно навчиться знаходити свою іграшку, кінологи переходять до складнішого завдання. До захованої іграшки додають імітатор – запах вибухівки або наркотиків. Роблять це за допомогою ватного тампона, що просочується хімічною речовиною з відповідним запахом.

2020-02-24_170510

– Такі ватні тампони ми беремо в спеціальних лабораторіях. Отже, шукаючи іграшку, собака уловлює й інший запах. Поступово в нього виникає асоціація іграшки з цим запахом і він швидко його знаходить. Тоді завдання остаточно ускладнюємо: ховаємо тільки імітатор запаху, без іграшки, і поступово зменшуємо інтенсивність запаху,  – пояснює Роман.

2020-02-24_170550

Поліцейський Дмитро Страдомський повністю спростовує міф про те, що пошукових собак нібито тренують, даючи їм у їжу наркотичні речовини. Прихильники цього міфу твердять, що нібито тільки у такий спосіб собака легко розпізнаватиме наркотики.

– Це абсолютна неправда, – наполягає Дмитро Страдомський. –Розповідають, що під час військових дій в Афганістані собакам робили ін’єкції наркотиків. Імовірно, звідти міф і пішов. Однак нині кінологи ніколи не застосовують цей варварський метод. Щоб знайти наркотичні речовини, тварині цілком достатньо вивчити їхній запах. За такою ж схемою ми привчаємо собак шукати вибухівку, зброю, будь-які предмети чи людей. Ця схема є загальноприйнятою серед усіх кінологів і щодня в роботі доводить свою ефективність.

Сектор комунікації
поліції Чернігівської області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button